PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/mzm_18062015__1_.jpg

OBJAVLJENO

  • 18.06.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2727 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Kršćanine, pozvani si biti umoran

Župnik Župe sv. Obitelji iz Nove Mokošice don Ivo Zečević, u koncelebraciji s fra Rafaelom Romićem i fra Stipom Nosićem  predvodio je misu za mlade u crkvi Male braće u četvrtak, 18. lipnja. Don Ivo je svoju propovijed započeo pitajući sve prisutne od čega sve čovjek može biti umoran, od rada, od posla, od briga, od dosade, no onda je upitao od čega to čovjek nije umoran. Citirajući sveca utemeljitelja salezijanaca, don Bosca, govori: «Čovjek se odmara u raju» te ističe da se čovjek odmara mijenjanjem poslova.

Don Ivo je rekao kako je papa Franjo ukazao svećenicima na tri stvari od kojih se čovjek može odmoriti i umoriti – od samoga sebe, od drugih ljudi i od neprijatelja te je napomenuo da «čovjek sam sebi nije dostatan, treba pomoćnika, treba suradnika. Prijatelja. Treba zajednicu kojoj će pripadati». Poručio je svim prisutnim da «mi nismo kao lišće koje pada u jesen. Čovjek je plod koji nosi sjeme. Sjeme tek može dati plod. List ne može donijeti plod». Istaknuo je da nije važno hoće li čovjek donijeti plod, važno je da posije sjeme, a to može dobrim djelima i brigom za druge ljude.

 

Svako jutro je nova prilika

«Pokušajmo u svome životu shvatiti da Bog daje šansu, priliku, mogućnost. Da sve ono što smo jučer napravili dobro, dobro je, nastavimo. Sve ono što smo propustili Bog daje šansu danas, daje priliku danas da to ispravimo. Upotpunimo», rekao je don Ivo. Istaknuo je riječi Don Bosca koji kaže: «Mene ništa drugo ne zanima samo duše mladih. Daj mi duše, drugo uzmi» te nastavlja govoreći kako su ljudi, mladi dosta zaokupljeni tijelom, ulaganjem u fizički izgled «ali to nije dovoljno».  Don Ivo kaže da se «trebamo pitati što smo učinili za svoju dušu. Ona je gladna, žedna. Ona treba ljubav i dobrotu. To se ne može narediti, to se može samo osjetiti». Istaknuo je da je «misa je najuzvišenija molitva koju možemo proslaviti. Dan Gospodnji nije samo nedjelja, nego svaki dan kada smo na svetoj misi», a tu se duša hrani, tu joj je dom.

Sve prisutne upitao je: «Kršćanine jesi li umoran?» i odmah dao odgovor: «Jesi i budi umoran. Ako si danas dobro radio, ako si danas dobro molio, ako si danas dobro učinio – tada si umoran i tada si sretan. Kršćanine, ako danas nisi radio, ako ti je danas bilo preko volje nešto činiti - nisi zadovoljan. Bit ćeš umoran, ali to je onaj negativni umor. Bit ćeš frustriran». Don Ivo je napomenuo svima da budu zahvalni Bogu na glasu savjesti koju je podario svakom čovjeku jer «u toj savjesti sagledajmo sebe i nemojmo se umoriti od Boga, nemojmo se umoriti od molitve, nemojmo se umoriti od dobrih dijela. Na to smo mi pozvani».

Pred sam kraj svoje propovijedi napomenuo je mladima da je «Najveća opasnost mladom čovjeku, čovjeku jest dokolica. Ljenčarenje – jer grijeh rađa grijeh. Kao kada bacimo kamenčić u more pa on čini sve veće i veće krugove» te da mir i spas potraže na misi. Komentirao je kako su ljeti crkve poluprazne «kao da smo umorni od cijele godine» te rekao da «čovjek vani traži nešto drugo. Imamo ljeto, odmorimo se, ali ne bez Boga. S Bogom».

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!