PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_nightfever-34.jpg

OBJAVLJENO

  • 06.08.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić (tekst); s. Ružica Dodig i Š.Z. (foto)

PREGLEDANO

  • 3157 puta

PODIJELI

Do sada najbrojniji Nightfever u Dubrovniku

Nightfever održan je i ove godine u Dubrovniku u četvrtak 6. kolovoza, te iako je i prethodne dvije godine pobudio velik interes Dubrovčana i njihovih gostiju, ovogodišnji je brojem sudionika svakako bio do sada najveći. Tijekom cijele večeri u crkvu Male braće na Stradunu pristizali su mnogobrojni posjetitelji koji su dolazili pred oltar, zapalili svijeću, te pred Gospodinom iznijeli svoje molitve. Meditativnom glazbom program je pratio band mladih Dubrovačke biskupije. 

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan koji je u propovijedi progovorio o blagdanu Preobraženja Gospodinova. Kazao je da se pokušava staviti u kožu trojice Isusovih učenika koji se s njim nalaze na brdu preobraženja. Primijetio je njihovu radost i oduševljenje, ali i strah. Kazao je da je potrebno nadvladati strah, te se „prepustiti Gospodinu bez maske“, jer slikovitim rječnikom „kao što ujutro stojiš pred ogledalom, neobrijan, raščupan, takav stojiš pred Gospodinom i on kaže da te takvog prihvaća i voli, samo te pita želiš li ga slušati, ono što ti savjest govori, što su ti dobri odgojitelji usadili, želiš li živjeti po načelima dobra i kršćanstva i biti svjedok njegove ljubavi u svijetu?“ Potaknuo je mlade da „u ovom svijetu budu svjedoci preobraženog Božjeg lica“, te da ga nasljeduju.

 Molitveno-meditativni program je bio na mnogobrojnim svjetskim jezicima: osim na hrvatskom, molilo se i na engleskom, talijanskom, španjolskom, njemačkom i francuskom, što je posebno oduševilo mnogobrojne turiste koji su uglavnom posve neočekivano ovu večer umjesto u šetnji ulicama Grada, proveli u molitvi u crkvi Male braće. Također, mladi su svjedočili svoje iskustvo vjere i prenosili ga onima koji su dolazili u crkvu. Posebnu radost kod onih koji su ulazili u crkvu izazivalo je kada bi čuli molitvu ili pjesmu na svom jeziku. Tijekom cijele večeri mladi Dubrovačke biskupije na dubrovačkim su ulicama upoznavali ljude s programom Nightfevera i pozivali ih u crkvu Male braće, a po ispunjenosti crkve može se zaključiti da su mladi bili izrazito uspješni u svom zadatku.

Nightfever je projekt međunarodnoga karaktera pokrenut 2005. godine u Kölnu u Njemačkoj, nakon Svjetskog dana mladih. Osmišljen kao večer otvorenih vrata crkve želi ljudima, koji se tu večer zateknu u Gradu, omogućiti trenutke molitve i meditacije. Specifičnost Nightfevera je u pjesmi, molitvi i meditaciji na više svjetskih jezika. Ovaj projekt je do sada održan u šezdesetak svjetskih gradova, poput Rima, Sydneya, Glasgowa, Münchena, Lourdesa, te Splita u kojem je ovaj projekt realiziran prvi put u Hrvatskoj 2012. godine. Velika posjećenost i izrazito pozitivne reakcije stanovnika Grada te domaćih i stranih gostiju opravdale su pokretanje ovog projekta i u Dubrovniku 2013. godine, kao i prošlogodišnji ali i ovogodišnji Nightfever. 

Program je održan u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Više o ovom projektu na svjetskoj razini možete saznati na linku: www.nightfever.org

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!