PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_img_7934.jpg

OBJAVLJENO

  • 23.09.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2494 puta

PODIJELI

Misa za početak nove školske godine: stavljamo cijelu godinu u Njegove ruke

Učenici dubrovačkih škola ispunili su katedralu u srijedu 23. rujna na svečanom misnom slavlju koje je prigodom početka nove školske godine predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osim učenika u slavlju su sudjelovali i njihovi profesori i ravnatelji.

 

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao da je „školska godina već počela, a mi smo večeras tom početku odlučili dati drugačiju dimenziju“ Istaknuo je da je danas teško i odgajati i biti odgajan, kao i poučavati i biti poučavan, te je kazao da je ovo misno slavlje „stavljanje cijele godine koja slijedi u Gospodnje ruke, jer zamolit ćemo njega da on bude uz nas, da nam on pomogne.“ Iz liturgijskih čitanja biskup Uzinić je izvukao dvije poruke. Prva je da Bog nikada ne napušta čovjeka, jer „Bog je uvijek s nama i za nas. Bog će, samo ako mu dozvolimo, naći načina da nas vrati ondje gdje trebamo biti, da nam vrati slobodu kako bismo mogli izgrađivati bolji i kvalitetniji svoj vlastiti život i život sviju koji su nam povjereni“. Istaknuo je i drugu poruku, a to je da Bog ne samo ne napušta čovjeka, nego ga i šalje drugim ljudima, a primijenivši to na početak nove školske godine kazao je okupljenima: „Bog nas s tim pouzdanjem da nam nikada ne napušta, šalje u novu odgojnu, novu školsku godinu. Šalje nas u naše razrede, šalje nas u susret ljudima s kojima ćemo se kroz ovu godinu susretati.“ Naglasio je da vjernik u tom poslanju nije sam, već je s njim Bog koji dodatno oplemenjuje darove koje čovjek posjeduje.

 

Ovo misno slavlje organizirali su Katehetski ured i Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije, a mladima su se obratili pročelnici ureda tj. vijeća. Mr. don Marinko Šljivić, pročelnik Katehetskog ureda, kazao je da je, osim intelektualnog odgoja važan i duhovni odgoj koji „nam pomaže da budemo pošteni, da ljudi u nas imaju povjerenje“. Istaknuo je da intelektualni i duhovni odgoj čine zajednički rast koji možemo zvati humanim, a kazao je da je „humani rast onaj rast u kojem se mladi razvijaju u ozbiljne i odgovorne osobe, osobe na koje ovo društvo može računati, na koje se ovo društvo može osloniti“. Pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko podsjetila je mlade da početkom školske godine započinju i različiti programi za mlade, te je posebno istaknula jedan koji će se ove godine prvi put održati u Dubrovačkoj biskupiji, a riječ je o humanitarnom projektu „72 sata bez kompromisa“. Podsjetila je mlade da sva događanja mogu pratiti na internet stranici i društvenim mrežama mladih Dubrovačke biskupije.

 

Na kraju misnog slavlja biskup je uručio kanonske mandate za poučavanje katoličkog vjeronauka i vjerski odgoj četrnaestorici vjeroučitelja i vjeroučiteljica, te jednoj odgojiteljici u vjeri. Euharistiju je pjesmom animirao zbor mladih Župe sv. Petra s Boninova.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!