PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/biskupstudentimisa/misa_studenti_01.jpg

OBJAVLJENO

  • 30.10.2015.

AUTOR

  • A.T.

PREGLEDANO

  • 2672 puta

PODIJELI

Biskup studentima: Isus vas želi zaštititi, on želi vaše istinsko dobro

Misu uz početak nove akademske godine u četvrtak, 29. listopada u crkvi Male braće u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Uz studente dubrovačkih sveučilišta na misi su sudjelovali i njihovi profesori te rektorica Sveučilišta u Dubrovniku dr. Vesna Vrtiprah.

 

Ovom misom se želi novu akademsku godinu staviti u Božje ruke što zapravo znači povjeriti Gospodinu svoj rast u spoznaji, ali i u vjeri, nadi i ljubavi s pouzdanjem da nas on neće i ne može napustiti nego da nam on želi ono najbolje, kazao je biskup u propovijedi.

 

Lisica i kvočka 

Isusovo uspinjanje prema Jeruzalemu, što je kontekst pročitanog evanđeoskog ulomka, biskup je prispodobio studentskom uspinjanju tijekom studiranja kako bi onda pridonijeli boljitku društva. Kroz evanđeoske slike lisice, koja želi ubiti, i kvočke, koja želi zaštititi, biskup je upozorio mlade na važnost razlučivanja u njihovom životu, posebice na prepoznavanje onih koje im žele dobro zbog njih samih od onih koji im ne žele dobro nego ih žele iskoristiti za svoje interese.

 

„Isus je onaj koji vas želi zaštititi, koji vam želi istinsko dobro,“ poručio im je biskup Uzinić. „On i vas želi skupiti 'kao kvočka piliće pod krila', kao što je želio i Jeruzalemce, da bi vas zaštitio od 'lisica', od onih koji vas žele upropastiti, da bi vas zagrijao svojom ljubavlju.“

 

Drugima služiti i štiti ih

Biskup je također upozorio kako nitko „u svom životu, u svom služenju društvu i Crkvi, ne bi smio postati 'lisica', onaj koji vidi samo sebe“ te koji sebe i svoj interes stavlja u središte. Potaknuo je sve da u svom zvanju i zanimanju budu poput 'kvočke', da budu oni koji drugima služe i koji ih štite, jer samo tako mogu imati osmišljen život.

 

Pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko na kraju je studente pozvala na sudjelovanje u programima koji će se tijekom akademske godine odvijati u suradnji sa Studentskim katoličkim centrom (SKAC).

 

Na misi su koncelebrirali generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić, novi i stari studentski kapelani fr. Matijas Farkaš i don Marin Lučić te gvardijan franjevačkog samostana fra Veselko Grubišić.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor mladih pod vodstvom Željane Lučić, a zazive molitve vjernika, koje su napisali mladi na misi, pročitao je njihov predstavnik.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!