PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/_00dsc03544.jpg

OBJAVLJENO

  • 22.12.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2694 puta

PODIJELI

Pohod župama: Mladi, poput Marije i Josipa, traže otvorena vrata!

Mladi Dubrovačke biskupije, predvođeni biskupom mons. Matom Uzinićem, generalnim vikarom mons. Petrom Palićem, te don Hrvojem Katušićem i don Marinom Lučićem, kao i animatorima, pohodili su u nedjelju 22. prosinca pojedine župe i potaknuli vjernike da otvore vrata svojih domova kako bi primili mlade koji će iduće godine doći na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. 

Brgat i Postranje

Biskup Uzinić je s grupom animatora posjetio Župu sv. Ane na Brgatu i Župu Velike Gospe u Postranjama, a u sklopu poticanja obitelji na smještaj mladih koji će doći na SHKM 26. i 27. travnja 2014 u Dubrovnik. 

U propovijedi biskup je govorio o Božjem i ljudskom snu ponovnog uspostavljanja zajedništva Boga i čovjeka, a primijetio je i često pogrešan pristup s ljudske strane: „Mi ljudi se u vrijeme došašća postavljamo kao oni koji se uspinju prema Bogu, a istina je da je Bog prije sišao k nama i to se dogodilo u Božiću. Bog je prvi htio spasenje čovjeka. Bog je prvi sanjao i sanjajući stvorio čovjeka. Čovjek je odbacio taj san, ali nije ga mogao zatomiti!“. Kazao je da se u Mariji događa „spajanje ta dva sna u jedan zajednički san Boga i čovjeka.“ No, naglasio je da se to nije događalo samo u prošlosti, nego da se događa i danas, da i danas Bog računa sa svakim od nas pojedinačno, te da svakom daje dovoljno milosti da taj san ostvari. Pozvao je vjernike da se Bogu stave na raspolaganje, kao očevi i majke, kao sinovi i kćeri, kako bi Bog postao dionikom ovog svijeta, da se rodi u ovom svijetu, kako bi nastavio plan spasenje koji ima s čovjekom i čovječanstvom. No, kao još jedan način „stavljanja sebe Bogu na raspolaganje“ biskup vidi i u SHKM-u: „Da bi se mogao doista utjeloviti za nas u tom susretu mi ga trebamo i u tom susretu prepoznati, mi mu se u tom susretu i onom što znači i za naše mlade i one koji će doći u naš grad trebamo otvoriti.“ Kazao je da Bogu uvijek kuca na vrata srca, te da uvijek ima onih koji otvore, ali i onih koji ne otvore; da nije našao otvorena vrata kod Marije i Josipa, kucao bi i dalje, našao bi način kako se utjeloviti. Kazao je da u ovom SHKM-u Bog kuca na vrata mladih, te je kod više od 1600 našao otvorena vrata srca. Potaknuo je i obitelji da otvore vrata svojih srdaca, da budu oni koji će otvarajući i vrata svojih domova budu oni koji prepoznaju Boga i prepuštaju mu se. 
Animatori su na kraju euharistijskog slavlja, kratkim skečom prikazali kako je uistinu malo potrebno mladom čovjeku da se smjesti.

Slano

Generalni vikar mons. Palić, zajedno s animatorima, posjetio je Župu sv. Vlaha u Slanom i predvodio dvije mise. U propovijedi govorio je o otajstvu Božića, posebno istaknuvši misao sv. Bernarda o tri dimenzije koje Božić otvara: prošlost, sadašnjost i budućnost. Posebno je naglasio upravo dimenziju sadašnjosti. Progovorio je i o važnosti imena, zaustavivši se na imenu „Emanuel“ što znači „Bog s nama“, a upravo se todogodilo u osobi Isusa Krista.
Na kraju euharistijskog slavlja mons. Palić i župnik fra Ljudevit Lasta pozvali su vjernike da otvore vrata svojih domova i prime mlade koji će doći na SHKM. Mladi su izveli skeč kojim su pokazali što je potrebno onima koji će doći na susret, a na izlazu iz crkve su dijelili i letke koje obitelji mogu popuniti i na taj način se prijaviti za smještaj sudionika SHKM-a u svojim domovima. (tekst napisala: Tea Kuzek)

Stara Mokošica

Don Hrvoje Katušić je s animatorima naše biskupije bio u pohodu župe sv. Spasa u Mokošici, a interes vjernika pokazala je i puna crkva. Don Hrvoje je došao pobliže predstaviti SHKM, koji će se dogoditi u Dubrovniku iduće godine. U propovijedi je objasnio izvješće evanđelista Mateja o dolasku sina Božjeg. Naglasio je Josipovo ponašanje u trenutku kad je Marija rekla da je trudna. Josip je ne otpušta, nego ostaje s njom. To znači biti dobar kršćanin. Rekao je da nas evanđelje poziva na to da činimo dobro. I onima koji su bili dobri prema nama, ali i prema onima koji nisu. Još je nadodao kako je vrlo važno voljeti druge, i da ljubav u nekim trenucima pobjeđuje pravo, te da je sad vrijeme Božića, zapravo najbolje vrijeme za činiti dobra djela i živjeti svoju vjeru. Na kraju mise, animatori su prikazali kratak skeč kojim su pozvali sve ljude da se priključe organizaciji i prime mlade u svoje domove. (tekst napisala Ivona Gustin)

Osojnik

Animatori Dubrovačke biskupije, zajedno sa studentskim kapelanom don Marinom Lučićem, nastavili su svoje pohode po župama, kako bi vjernicima predstavili skeč u kojem pokazuju da mladima koji dolaze na SHKM2014. u Dubrovnik nije potrebno puno da bi bili radosni. Potrebno im je mjesto gdje bi mogli pružiti svoju vreću za spavanje, malo hrane i ljubavi koja će ugrijati srca mladih gostiju. Ove nedjelje su posjetili Osojnik. Don Marina Lučića, animatorice Dubrovačke biskupije Nikoletu Moretić i Anu Crnjak na Osojniku je dočekala animatorica Marija Muhoberac sa svojim župnikom don Ivom Borićem. Svetu misu je predvodio don Marin koji je u propovijedi istaknuo da moramo prepoznavati Božje znakove, a ne pouzdavati se u sebe kako je radio kralj Ahaz, koji se pravdao da neće iskušavati Gospodina. 
Propovjednik je govorio o tome kako Josip pravedan i zbunjen želi učini ono što misli da je najbolje za njegovu zaručnicu Mariju. Tada ga Bog krijepi u snovima, dopušta da ga vodi svojim znakovima i ne napusti je. Josip je prepoznao Božji znak, i mi se trebamo oduprijeti gledanju ljudskim očima i prepoznavati znakove koje Bog stavlja pred nas. Mladi traže znak da je Bog s nama, ali ne smijemo sumnjati, moramo ići Božjim, a ne ljudskim logikama i tada ćemo zaista postati svjesni Božje prisutnosti, zaključio je don Marin. (tekst napisala: Ane Crnjak)

(fotografije: Ane Crnjak, Tea Kuzek, Marija Papac, Ana Marčinko)

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!