PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/adventduh2015/12325027_1640049759590953_2067232289_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 13.12.2015.

AUTOR

  • Lorena Grljević, Ivo Roko, Marija Papac

PREGLEDANO

  • 2990 puta

PODIJELI

Adventska duhovna obnova

Adventska cjelodnevna duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije održala se u subotu 12. Prosinca u sportskoj dvorani Učeničkog doma Paola di Rosa u Dubrovniku. Duhovnu obnovu predvodio je don Ante Matulić, pod naslovom  "Gospodine, hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna" (Ps 139) . Don Ante dolazi iz hvarsko bračko viške biskupije, te je već duže vrijeme biskupijski povjerenik za mlade. Sudjelovalo je oko 300-tinjak mladih. Za početak je don Ante rekao de je Crkva privlačna upravo onda kada se vidi radost i veselje na ljudima, pogotovo mladima kada se okupljaju  na susretima. Cijeli susret pjesmom je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Noemi Toth, članovi vijeća za mlade i mladi animatori.

Na početku je okupljene pozdravila pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko, posebno sestrama koje su i ovaj put otvorile vrata svoga doma za mlade Dubrovačke biskupije.

       Hvala ti što sam stvoren tako čudesno i što su tvoja djela tako predivna

U prvoj katehezi don Ante poručio je mladima da se raduju jedni drugima, te da je to obitelj na zemlji: '' Prepoznati u drugome bogatstvo, to je Crkva.'' Bog je zaljubljen u nas i gleda nas, to je radost, znaš da nikada nisi sam i ostavljen. Bog je tu pristan samo radi nas. Sada Bog može progovoriti u našem srcu, može nam dati smisao života, čitajući Sveto pismo. Bog vidi naše tajne, vidi našu dušu. Mi smo jedno poglavlje koje čini ovaj svijet zanimljivim. Moramo sebe darovati nekome da nam ne bude dosadno. Otkrijemo bogatstvo života. Ako cijelo vrijemo čekamo ili odgađamo bit će nam dosadno, proći će nam život u dosadi, a dosada je bolest duše. Kada se izgubi životna radost, da se ne radujemo drugima, to je također bolest. Naš život je nešto neprocjenjivo, koliko god je on običan Bog ga može posvijetliti i od njega napraviti pravu priču. '' Svi ste vi Božje slovo'', dok čitamo Sv. Pismo želimo da naš život bude nastavak pisma. Biti Kristov znači dopustiti Kristu da uđe u naš život, recimo mu; '' Ja doista želim biti tvoj, želim ti se predati.'' Isus od nas želi napisati najzanimljivije poglavlje svoje knjige, ali moramo mu to dopustiti.

U drugoj katehezi rekao je; '' Isus je naš gospod, gospodar našeg svijeta!'' Božja riječ svijetlo je koje želi osvijetliti naš život. Ta riječ našem životu daje smisao. Pozvao je mlade da u Crkvi budu novi jezik. Don Ante ispričao im je kako je zapravo postao svećenik, kako se promijenio kada je pročitao rečenicu; '' Isus Krist je umro za tebe da ti da novi život.'' Ta rečenica mu je dala nadu, bacio je sve poroke, osjetio je kako ga Bog liječi i jedva čekao poći na misu. Svaki dan se čudi zbog toga što je postao svećenik. Bog prihvaća osobu onakva kakva jest, a ne onakvu kakva bi trebala biti. Bez njega, njegovog pogleda, duha ne možemo se promijeniti. On može učiniti čudo, dati nam novi duh životu.

Prije treće kateheze animatori Dubrovačke biskupije mladima su pripremili vrlo zanimljiv zabavni program u kojem su ponajviše sudjelovali novi animatori, 4.generacije i time oduševili. Svojim skečem i igrom animatori su svim prenijeli poruku ljubavi i pravog smisla Božića.

 

        Što čini smisao našeg života?

U trećoj katehezi don Ante je istaknuo da nam je svaki dan darovan, pozvani smo živjeti punim životom svaki da jer ne znamo što nas čeka sutra. Isus Krist nam je pokazao savršenu slobodu u svojoj osobi. Sloboda treba biti prisutna u našem životu. Zapovijedi bi nas trebale uvesti u slobodu, tek si sretan i slobodan ako ljubiš Boga. Isus se suočava s izdajom, tada njegova sloboda dolazi do izražaja; zašto toliko može biti neslobode u Judinom srcu da ga izdaje; Juda je zarobljen u snovima. U toj svojoj izdaji Isus ne bira drugi put nego nastavlja dalje, daruje sebe. Očeva volja nije da njegov sin pati, već da se od sinove patnje rodi ljubav.

Četvrta kateheza je bila priprava mladih, da ispitaju svoju savjest prije sakramenta pomirenja. Na raspolaganju im je bilo više svećenika, uključujući i biskupa. Don Ante je istaknuo da nam je Bog dao duhovno ogledalo, 10 zapovijedi. Da bi dobro izgledali Bog nam treba biti na prvom mjesto. Kada nam je Bog na prvom mjestu, sve ostalo je na pravom mjestu. Da bi osjetili potpunu i pravu Božju milost kroz ispovijed, važno je i potrebno da se iskreno i temeljito preispitamo i otvorimo se Bogu.

 

 

Euharistijsko slavlje za mlade predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u suslavlju generalnog vikara mons. Petra Palića, pročelnika Vijeća za duhovna zvanja don Marina Lučića i voditelja obnove. U propovjedi na misi don Ante se osvrnuo na Ivana Krstitelja o kome smo slušali u evanđelju. Došašće nam za pripravu, da nam ražari srce, daje lik Ivana Krstitelja, koji predstavlja glas koji viče u pustinji, glas bez koga došašće nema smisla. Moramo se zagledati u Ivana Krstitelja, čime on to privlači ljude u pustinju? Čime ih privlači da ostavljaju svoje domove i dolaze slušati njega u pustinju? Zbog toga što on viče iz dubine njihova srca, njegove riječi pogađaju duboko u srce čovjeka, pogađaju bit života. On ima nešto što je jako bitno za došašće. Njegov pogled je stalno usmjeren prema Onom koji dolazi, njegov život kao da ima smisla jedino ako će Bog doći i cijelo vrijeme Ga traži pogledom. To je stav koji bi svaki Kršćanin trebao imati na početku došašća.

 

Duhovna obnova završena je u večernjim satima kratkim euharistijskim klanjanjem gdje su mladi pred Presvetim Oltarskim Sakramentnom zahvalili Gospodinu na predivnom danu, te ga molili da ih osnaži u njihovom mladenačkom životu. Biskup mons. Mate Uzinić i pročelnica Ana Marčinko zahvalili su svima na dolasku i sudjelovanju.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!