PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/nadzemlje/12492040_1645680469016109_4460678120557442490_o.jpg

OBJAVLJENO

  • 22.01.2016.

AUTOR

  • Tekst: Lorena Grljević Fotografije: s. Ružica Dodig

PREGLEDANO

  • 1860 puta

PODIJELI

Mladi Dubrovačke biskupije na susretu Hrvatskog Nadzemlja

Mladi iz Dubrovnika krenuli su zajedno sa biskupom mons. Matom Uzinićem na tribinu koju je pripremilo Hrvatsko Nadzemlje, 20. siječnja 216. Sudjelovalo je preko 700 mladih.

Nadzemljaši su uz duhovite najave, razne skečeve i filmiće jako zainteresirali javnost. Okupljenim mladima naš biskup progovorio je o najčešćem pitanju mladih, a to je: ,,Šta će mi Crkva?'' Za početak je biskup mladima poručio:,, Mladi, ne stidite se biti dio Crkve!'' Crkvu u kojoj vjernici ne žive svoju vjeru, crkvu u kojoj se suočavamo s pedofilskim skandalima, u kojoj nema mjesta za laike mi ne želimo, no nažalost se ponekad suočavamo sa time. Mi, kao katolici moramo biti savjest ovoga vremena u kojemu živimo, biti upozorenje kada nešto nije dobro… Isus nikada nije na strani oholih i velikih, već na strani malih i napuštenih. Mi kao Crkva moramo širiti Isusovu radost, radost evanđelja, moramo biti zajednica i međusobno se izgrađivati. Isus je ustanovio Crkvu kao zajednicu. Papa često ističe opredijeljenost prema onima koji su mali i siromašni. Crkva ako želi doista biti doista ono što treba biti u ovom svijetu i vremenu, treba biti poput Isusa Krista, na strani poniznih. Mi nismo poslani samo sebi, poslani smo drugima, to treba biti značajka Crkve.

Zašto nam je potreban nedjeljni odlazak na misu? Baš zbog zajedništva. Tu se Crkva susreće sa Gospodinom kao zajednica. Bez tog zajedništva mi izumiremo kao kršćani. Kršćani su u prvim kršćanskim vremenima govorili:,, Mi bez mise ne možemo živjeti.'' Trebamo Crkvu koja će biti jasna onom što govori i biti vjerodostojna onom što živi. Nemojte biti kao oni koji vladaju, budite sluge drugima oko vas. Ovo je osobito poslanje nas mladih, zato što smo mi mladi oni koji na poseban način imamo unutar Crkve da pomognemo Crkvi biti ono što treba biti. I Crkva je također mlada. Blaženi Pavao VI kaže da je Crkva mladost čovječanstva. Ona je mlada po tome što nije dovršena, kao što ni mi mladi nismo dovršeni. U oblikovanju smo isto kao i Crkva. Bit će konačno dovršena u Kraljevstvu Božjem. Možemo se mijenjati i moramo se mijenjati na dobro. Potrebna nam je, zapravo neophodna upravo ovakva Crkva. Kao što riba ne može plivati bez vode, tako kršćanin ne može biti kršćanin bez Crkve. U Crkvi nitko nije savršen, no svi smo dobrodošli, i to je ono najljepše!

 

,,Bilo mi je jako lijepo, Hrvatsko Nadzemlje me oduševilo još jedno. Jako mi se sviđa predstavljanje Crkve na njihov način.'' , J.B.

,Ovo je bilo moje prvo iskustvo susreta sa Hrvatskim Nadzemljem. Mogu reći da mi se jako svidio cijeli program koji su napravili, a osobito film 77x7 koji je donio snažnu poruku svima nama.'' A.M

,,Ovo je bilo jedno jako lijepo iskustvo. Čim smo saznali da gostuje naš biskup Mate bili smo jako uzbuđeni. Njegov pogled na ovu temu je bio zanimljiv i dosta nam je pomogao da nađemo svoje mjesto u Crkvi i da shvatimo da smo mi ta Crkva i da je možemo učiniti boljom. Program je bio odličan i vrlo zabavan, najviše bio istaknuo video koji su napravili o Crkvi, koji nas je podsjetio na sve one dobre strane Crkve. Sve će nam ostati u sjećanju zbog odlične atmosfere.'' I.R

 

Više fotografija možete pogledati OVDJE :)

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!