PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2016/10672338_1661474827436673_5449887812583712893_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 13.03.2016.

AUTOR

  • Lorena Grljević

PREGLEDANO

  • 2366 puta

PODIJELI

Korizmena duhovna obnova za mlade: Gle, izađe sijač sijati!

Korizmena duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije održala se 12. Ožujka 2016. U sportskoj dvorani učeničkog doma Paola di Rosa. Ovoga puta duhovnu obnovu predvodio je don Pavao Gospodnetić, pod geslom,, Gle, iziđe sijač sijati''. Don Pavao je svećenik Hvarsko bračko viške biskupije. Sudjelovalo je oko 300tinjak mladih iz svih župa Dubrovačke biskupije. Cijeli susret pjesmom je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Noemi Toth, članovi vijeća za mlade, te mladi animatori. Na početku cjelodnevne duhovne obnove don Pavao je poručio mladima da otvore srce Bogu.

Iziđe sijač sijati sjeme

Oko Isusa skupilo se mnogo naroda iz svih gradova. Isus im je ispričao prispodobu o sijaču. Dok je sijač sijao, jedno sjeme pade uz put, i biva pogaženo i ptice ga pozobaše. Drugo sjeme pade na kamen, tek što je izniklo, osušilo se jer nije imalo vlage. Treće sjeme pade među trnje i trnje ga preraste i uguši. Četvrto sjeme pade u dobru zemlju, nikne i urodi stostrukim plodom. Rekavši to, povika: ,, Tko ima uši da čuje, neka čuje!'' Nakon toga učenici su ga upitali kakva je to bila prispodoba, A on im reče: ,, Vama je dano znati otajstva kraljevstva Božjega, a ostalima u prispodobama da gledajući ne vide i slušajući ne razumiju.'' Sjeme zasijano kraj puta predstavlja one ljude kojima Božja riječ ne dopire do srca. Oni koji primaju Božju riječ, ali su nestalni, predstavljaju sjeme zasijano na kamenito tlo. Sjeme zasijano u trnje ne može dalje nastaviti primati riječ Božju jer je povodljivo i drugi ga guše. A ono sjeme koje je zasijano na plodno tlo predočava ljude koji s radošću primaju Božju riječ te žive u skladu s njom. Dob sijanja je upravo ova naša mladenačka dob. Bog je onaj koji sije, naš život je zemlja, a sjeme je riječ Božja u najširem smislu. Sjeme koje pada veliki je potencijal. Oko nas ima i uvijek će biti ljudi koji žive život bez ploda. Nekada mi ne moramo i ne možemo prepoznati sjeme kada nam ga Bog pošalje, no bitno je da ako ga prepoznamo da ga ne odbacimo. Bitno je to da priča uvijek ima više značenja, kao i da je vrlo važno gdje i u što ulažemo svoje sposobnosti. Nije bitan sijač, već zemlja na koju je sjeme posijano.

Jesmo li spremni uskladiti svoje vizije sa Bogom ili da se on uskladi sa nama!?

Juda je simbol teške laži, simbol vlastite koristi i koristi od Isusa. Sv Petar jedan je od dvanaest apostola, osnivač Crkve, a ujedno i prvi papa. Onom čovjeku koji izda Isusa bilo bi bolje da se nikada nije ni rodio. Isusu su puno veći problem oni koji su uz njega nego oni koji ne vjeruju. Odnos Petra i Isusa vrlo je sličan odnosu Isusa i nas. Za razliku od Jude koji svoje vizije drži u tajnosti, Petar ih govori glasno i pred svima. Sada ostaje jedno pitanje, koje je don Pavao uputio mladima. ,, Jesmo li mi spremni uskladiti svoje vizije sa Bogom ili da se on uskladi sa nama!?''

Svjedočeći o svom pozivu don Pavao je rekao da nam ne može reći kako otkriti poziv, no može nam reći što ne činiti, da ne napravimo ono u čemu je on griješio. Svaki čovjek ima potrebe, no od svega je najgore kada mi naše pozive određujemo po našim potrebama. Poziv bi trebali promatrati kroz potrebe u svijetu i vlastite predispozicije da odgovorimo na taj poziv.

Euharistijsko misno slavlje za mlade predvodio je Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a evanđelje je tumačio voditelj obnove don Pavao. Biskup i pročelnica vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčniko zahvalili su se svima na dolasku i sudjelovanju. Mladi su također posebno zahvalni sestrama koji su i ovaj put otvorile vrata svoga doma za njih.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!