PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/pocetak_godine/img_3809.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.09.2016.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 1637 puta

PODIJELI

Misa za početak nove školske godine

Učenici dubrovačkih srednjih škola sudjelovali su na svečanom misnom slavlju povodom početka nove školske godinu u dubrovačkoj katedrali u srijedu 21. rujna. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je ovom prigodom vjeroučiteljima uručio kanonske mandate za predavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, te vjerskog odgoja u vrtićima.

 

U propovijedi biskup Uzinić je kazao da je razlog okupljanja želja učenika da zazovu Duha Svetoga. Također, prenio im je svoje dojmove s jednog susreta od prije nekoliko dana u Rimu. Tamo je, zajedno s još petoricom biskupa, imao priliku za neformalni susret s papom Franjom, nakon čega su ostali s njim i na ručku. U tom druženju papa Franjo je njima šestorici biskupa uputio riječi koje je biskup Uzinić ovom prigodom želio prenijeti u učenicima, vjeroučiteljima, profesorima i ravnateljima, primjenjujući ih na njihove situacije: „Prva riječ bila je riječ 'svjetovnost'. Upozorio je nas biskupe da ne smijemo postati svjetovni, da logika svijeta ne smije postati naša logika. Mi kao kršćani imamo drugačije poslanje u svijetu. Svjetovnost nas svojom logikom ne smije zarobiti.“. Druga riječ na koju je papa upozorio biskupe, a biskup Uzinić okupljene jest „tvrdoća“, tj. „strogost“ ili „krutost“. Papa Franjo je rekao da mu se svećenici koji su tvrdi prema vjernicima čine kao svećenici kojima nešto nedostaje, a biskup Uzinić je potaknuo sve profesore, a posebno vjeroučitelje, da iako moraju imati jasne kriterije, ipak to ne postane tvrdoća koja će odbijati učenike. Potaknuo je i učenike da u njihovom međusobnom odnosu ne bude te krutosti.

 

Osvrćući se da blagdan sveca toga dana, svetog Mateja, i evanđeoski odlomak koji govori o njegovom susretu s Isusom, biskup je primijetio da je Matej kao carinik prije susreta s Isusom sjedio, bio prignut, te samo brojio svoj novac, a nakon susreta s Isusom ustaje i ide za njim. Potaknuo je učenike da i oni poput Mateja ustanu od onog što ih sputava. Pozvao je sve da ne gledaju kako ugoditi samima sebi, već kako svoj život ugraditi u dobro svijeta, Crkve, društva i vremena u kojem žive. Pozivajući se na riječi pape Franje kazao je mladima da grade budućnost zajedno s drugima i za druge, nikad protiv drugih, da imaju hrabrosti poučiti odrasle kako je lakše graditi mostove, nego podizati zidove, te da nikad ne zaborave da je ljubav „osobna iskaznica“ kršćanina.

 

Okupljene je pozdravio i pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Marinko Šljivić, a vjeroučitelje je pozvao na odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, uz poticaj da svjedoče svojim primjerom prave i istinske vrijednosti kako bi mogli u duše onih koji su im povjereni sijati vjeru, gajiti nadu i graditi ljubav prema Bogu i bližnjemu. Pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko je zahvalila svim ravnateljima, profesorima, vjeroučiteljima i učenicima koji su sudjelovali na slavlju, te je pozvala sve mlade na aktivno sudjelovanje u programima koje Vijeća za mlade za njih organizira i kroz novu školsku godinu.

 

Vjeroučitelji kojima je biskup uručio kanonske mandate su: Miroslava Batina, Krunoslav Batinić, s. Juliana Beretić, don Mihael Čavlek, Mario Ćurković, Danijel Holeš, Anamarija Josić, Zoran Juko, Ana Marčinko, s. Katarina Mihić, Lucija Miletić, Ante Novaković, Zrinka Plenković, Kristina Vukušić, don Marinko Šljivić i Ana Zupčić. Osim nazočnih mandate su dobili i: don Miroslav Karatović, Ivo Govorko, don Alen Keri, Ana Kovačević, Dragan Mamić, Duje Runje, fra Stipan Šarić, Barbara Šeparović, Tatjana Violić i s. Iva Anka Bagarić.

 

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor mladih u suradnji s vjeroučiteljima i učenicima srednjih škola, a sve pod vodstvom vjeroučiteljice Željane Lučić.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!