PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/misa_studenti/img_8099.jpg

OBJAVLJENO

  • 07.11.2016.

AUTOR

  • Angelina Tadić

PREGLEDANO

  • 1644 puta

PODIJELI

Misa za studente i njihove profesore: Vjerovati ne samo u Boga nego i u uskrsnuće

Misa sa zazivom Duha Svetoga uz početak nove akademske godine slavljena je u nedjelju, 6. studenog u dubrovačkoj katedrali, a predvodio ju je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje u kojem su saduceji, „znanstvenici Isusovog vremena“, koji nisu vjerovali u uskrsnuće, pitali Isusa čija će nakon uskrsnuća biti žena koja je imala sedam muževa, biskup je kazao kako im je Isus na to pitanje odgovorio gotovo na znanstven način odnosno koristeći na neki način znanstvenu metodu jer se pozvao na Bibliju u kojoj piše da je Bog „Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev“, dakle Bog živih, a ne Bog mrtvih osoba i tako njima dokazao uskrsnuće. Dodao je da danas samo uskrsnuće ne spada u stvarnosti koje se mogu znanstveno provjeriti, ali je Isus svojim uskrsnućem tu stvarnost potvrdio.

 

Članovima akademske zajednice koji su vjernici biskup je poručio da u svom životu vjeruju ne samo u Boga nego i u uskrsnuće. Naveo je podatke jedne ankete koja je dala, uz ostalo, rezultate o tome u kojem postotku kršćani vjeruju u uskrsnuće.

 

Važnost vjere u uskrsnuće biskup Uzinić je povezao s načinima ljudskog djelovanja. Na temelju evanđelja kazao je da su saduceji, koji su vjerovali u Boga, a nisu vjerovali u uskrsnuće, činili kompromise koje ne bi činili da su vjerovali u uskrsnuće. Osobito se to vidjelo u njihovom odnosu s političkim vlastima. Sa svima su, bez obzira kakve su te vlasti bile, uspjeli ostvariti dobre odnose da bi oni od toga imali koristi. Jedan od primjera je ono što se dogodilo samom Isusu. Vrhovni svećenici Isusovog vremena su bili većinom saduceji. Plod njihovog vjerovanja u Boga, ali ne vjerovanja u uskrsnuće, je bio da su činili izbore koji nisu uvijek bili moralni. Jedan od njih, Kaifa, je smatrao da je bolje da jedan čovjek umre za narod nego da sav narod propadne, pa su odlučili ubiti nevinog pojedinca, Isusa, što je bio nemoralan izbor.

 

Oni koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće, a kršćanska vjera uz to veže i osobno suuskrsnuće, više vode računa o svojim postupcima i o svom moralnom djelovanju od onih koji samo vjeruju u Boga. „Nije dovoljno vjerovati u Boga da bi u svom znanstvenom djelovanju djelovali moralno. Za to je potrebna i vjera u uskrsnuće. Zašto? Zato što ona u svakom našem djelovanju u nama stvara svijest naše prolaznosti, ali i potrebe da odgovorimo u budućnosti za ono što smo ovdje činili. Onaj koji ne vjeruje u život poslije smrti može sebi priuštiti svašta. I osobito je opasno ako se radi o znanstveniku“, kazao je biskup. „Znanstvenik koji nema morala je opasan i za sebe i za druge oko sebe. Onaj tko vjeruje u uskrsnuće, jer zna da mora odgovarati za svoje čine i za dar koji mu je darovan, itekako pazi što čini, kako bi ono što čini bilo na korist njemu i na obogaćenje čovjeku i čovječanstvu. I kako bi onda uspravno, jer vjeruje u uskrsnuće, mogao doći pred lice svoga Stvoritelja, svoga Spasitelja, pred lice Božje“.

 

Studentima, profesorima, upravi i djelatnicima dubrovačkih fakulteta koji su se okupili na misi predstavljen je i novi studentski kapela don Jerko Ban koji je, uz ostalo, najavio kako će studentska i akademska misa biti svake nedjelje u 19 sati u crkvi sv. Petra na Boninovu s druženjem nakon mise. Mjesečne tribine s aktualnim temama održavat će se također na Boninovu. Studentski kapelan također je najavio susrete na kojima će se zainteresirane uvesti u kršćansku meditaciju.

 

Pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko studentima je napomenula da su otvorene prijave za ovogodišnje „Hodočašće povjerenja na zemlji“ koje će se, u organizaciji zajednice iz Taizéa, održati u Rigi u Latviji. Trodnevne duhovne vježbe za studente će se održati od 2. do 4. prosinca u sjemeništu, a voditelj će biti dr. fra Ante Vučković. Prijave za duhove vježbe bit će otvorene ovoga tjedna.

 

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor mladih pod vodstvom Željane Lučić, a članovi akademske zajednice su sudjelovali u misi i čitanjem misnih čitanja i molitve vjernika. 

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!