PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/animatori/specka2017/img_1624.jpg

OBJAVLJENO

  • 09.01.2017.

AUTOR

  • Nikša Sentić

PREGLEDANO

  • 1508 puta

PODIJELI

33 nova animatora: "Žrtvujte se iz ljubavi za druge!"

Treća po redu opća specijalizacija animatora završila je u nedjelju na blagdana Krštenja Isusova, 8. siječnja, a koja se odvijala u sjemeništu Dubrovačke biskupije. Tijekom sedam dana 33 mladih, od čega 23 iz Dubrovačke biskupije i 10 iz Šibenske biskupije, uspješno je završilo obuku. Zadnjeg dana u kapelici sjemeništa mladi su sudjelovali u misnom slavlju kojeg je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Nakon mise dubrovački biskup uručio je mladima certifikate čime je potvrdio njihov uspješan završetak specijalizacije.

 

Tijekom specijalizacije mladi su kroz različite radionice stekli različite kompetencije za rad s djecom u dvije skupine, do 14 i od 14 godina. Na dodjeli je istaknuto kako je ovo zapravo početak za animatore koji kasnije u suradnji sa svojim župnikom i daljnjim radom u Vijeću za mlade može uroditi plodom. Kroz obuku su mlade vodili instruktori, a uz brojne pomagače u programu su pomogli don Hrvoje Katušić i Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije. Uz mlade zahvlanice su na kraju mise dobile i dvije „tetke“, gospođa Anica Bender i gospođa Jasna Prizmić, kao zahvalu što uvijek brinu za mlade dok su tu.

 

 

Novi animatori su: Ana Martinović, Anamarija Sršen, Anita Palinić, Anica Ćališ, Antonio Nikšić, Anđela Karačić, Anđela Tošić, Barbara Knezović, Iva Gagro, Ivana Boskovic, Ivana Violic, Ivo roko, Jelena Burum, Josip Kalinić, Josip Marčić, Jurica Lugonjić, Karla Moravev, Kristina Jozić, Lora Martinovic, Lucija Vuičić, Luka Kovač, Marija Kartelo, Marina Pecollaj, Marina Pecollaj, Mario Ban, Maro Sambrailo, Martina Daničić, Matea Bikić, Mihaela Crepulja, Miho Kraljic, Natali Pulić, Nikoleta Moretic, Petra Sardelic, Tomislav Penava i Tonka Banić.

 

 

U propovijedi je mons. Uzinić rekao kako blagdan Krštenja Gospodinova označava prekretnicu u Isusovom životu. Objasnio je kako postoji Isusov život prije krštenja, život o kojem smo razmišljali kroz slavlje Božića, i život poslije krštenja na Jordanu u kojem Isus ostvaruje svoje poslanje. Dodao je i kako je Isusovo pridruživanje grešnicima u krštenju označilo njegovu smrt, a izranjanje iz vode nakon krštenja otvorena nebesa. Biskup je kazao kako poslije ovog blagdana počinjemo pratiti Isusa kao učenici koje će poučiti o otvorenom nebu, Božjem kraljevstvu, a koje je nakon prvih grijeha ljudi bilo zatvoreno i koje se otvorilo nakon Kristove muke na križu.

 

Obraćajući se animatorima mons. Uzinić je kazao kako se ova dva Isusova životna razdoblja mogu primijeniti i na njih kao na život prije i iza specijalizacije. „Taj vaš život do ovog sada časa, ove mise nakon koje se vraćate natrag u svoje župe, je nešto kao prvo razdoblje Isusovog života, razdoblje u kojemu se uči, upoznaje život.  Sve ono što ste radili ovih dana a što možemo usporediti sa onih 30 Isusovih godina. Vjerujem da se događa za vas ona prekretnica u kojoj to što ste do sada učili trebate primijeniti i trebate početi živjeti“, poručio je propovjednik. Ohrabrio ih je rekavši kako u tome nisu sami već da je uz njih Duh Sveti ali i Bog Otac. Objasnio im je kako zajedno s Duhom Svetim trebaju poći u svijet grešnika, te ne odbacujući i ne osuđujući druge svojom prisutnošću im pomoći. Kazao je i kako trebaju u tome biti blagi poput Isusa. „To poslanje ide toliko daleko, može ići toliko daleko, da se iz ljubavi žrtvujem kao Isus za druge. Reći će Isus da nema veće ljubavi nego kad netko položi svoj život za prijatelja svoga. To davanje života nije na onaj radikalan način, fizičkim umiranjem, ali jest svakodnevnim služenjem“, istaknuo je mons. Uzinić.

 

Temeljne formacije animatora i specijalizacija animatora instruktora nastavljaju se i dalje, a točne termine možete provjeriti ovdje.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!