PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/animatori/img_8475.jpg

OBJAVLJENO

  • 25.04.2017.

AUTOR

  • Nikša Sentić

PREGLEDANO

  • 1258 puta

PODIJELI

Završeni susreti Temeljne formacije animatora: „U unutarnjoj raspravi susretnimo Krista“

Od petka, 21. travnja, do nedjelje, 23. travnja, u Sjemeništu Dubrovačke biskupije održan je posljednji susret Temeljene formacije animatora u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije na kojem je, kao i na prethodna tri susreta, sudjelovalo 26 mladih iz Dubrovačke biskupije te petero iz Crne Gore. Kroz program „Mladi za mlade“ polaznici su mogli kroz četiri vikenda proći različite teme i steći osnovne vještine kako bi mogli pomoći mladim ljudima da naprave svoj vlastiti izbor života utemeljenog na vrijednostima, ali i kako bi mogli steći iskustva za animiranje mladih na vlastitim župama. Kroz temeljnu formaciju mlade su vodili postojeći animatori, don Hrvoje Katušić i Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade.

 

Posljednjeg vikenda naglasak je bio stavljen na duhovnost i rad na sebi. Misu za buduće animatore u kapelici sjemeništa u subotu, 22. travnja, predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Svi u sebi imamo jednog vjernika i nevjernika

 

U propovijedi je biskup Uzinić kazao mladima kako nam se može učiniti da je onima koji su živjeli u Isusovo vrijeme bilo lakše povjerovati u njega i njegovo uskrsnuće nego nama danas. Objasnio je kako na temelju evanđelja koje govori kako Marija Magdalena nije povjerovala da je Isus uskrsnuo kad je vidjela prazan grob, te da učenici nisu povjerovali onoj dvojici koja su susrela Isusa na putu za Emaus, se vidi slična razina nepovjerenja kao i kod nas danas, ali i da je prednost njihovog vremena u tome što je uskrsli Isus došao među njih. Dalje je ispričao kako „Isus kori njihovu nevjeru, kaže evanđelist, kori okorjelost njihova srca. Ali je važno primijetiti da iako ih kori da se ne zatvara pred njima, da ih ne odbacuje, one koje voli i s kojima ima svoje poslanje. I kako njima kaže onda: 'Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju!'“. Biskup je istaknuo i kako je važno da shvatimo kako Isusovi učenici nisu bili, što se tiče povjerenja u Njega, u ništa boljoj situaciji nego mi danas, te da upravo zbog toga nisu bili ništa bolji od nas.

 

A za to shvatiti mons. Uzinić je rekao da se ne smijemo razočarati ako ponekad nismo onakvima kakvima trebamo biti, kad nam se dogodi situacija Velikog petka, kad počnemo sumnjati. „Je li taj za kojeg su nam rekli da je Gospodin - o kojem smo slušali na vjeronauku, o kojem smo na animatorskim grupama razgovarali, učili se kako izvršiti ono poslanje ići po svom svijetu i propovijedati Evanđelje - je li on doista pravi? To pitanje nije čudno, ono je normalno.“ Kako bi im bolje objasnio biskup je citirao milanskog kardinala Carla Maria Martinia koji je u svojoj knjizi „Le cattedre dei non credenti“ napisao: „Držim da svatko od nas u sebi ima jednog vjernika i nevjernika koji međusobno razgovaraju, ispituju se, jedan drugome trajno upućuju  provokativna i uznemirujuća pitanja. Nevjernik koji je u meni uznemiruje vjernika u meni, i obratno“. Propovjednik je kazao kako ove riječi smatra pozitivnima te da prema riječima milanskog kardinala u tom unutarnjem iskrenom dijalogu vjernika i nevjernika dostižemo zrelost.

 

Spoznajmo da smo slabi i nemoćni

 

Propovjednik je upozorio mlade da kroz animatorske grupe ne smiju proći na način da sve upiju kao spužva, te da sve to kasnije se iz njih lako „iscijedi“. „Trebate propitivati kritički kako biste doista u raspravi tog vjernika i nevjernika u vama otkrili Isusa uskrsloga. Nije problem sumnjati, pitati se. Bio bi problem kad se ne bi pitali, kad ne bi sumnjali“, poručio im je biskup te dodao da će, ako će ta njihova unutarnja rasprava biti iskrena i otvorena, onda moći spoznati koliko su slabi i nemoćni. Rekao je i kako je problem učenika bio taj što nisu spoznali da su slabi i nemoćni te kako su mislili da je i Gospodin slab i nemoćan. No kazao je i kako se kroz tu situaciju možemo susresti s Uskrslim i čuti ono njegovo poslanje koje se događa na kraju procesa u kojem će se možda dogoditi i prijekor zbog naše nevjere, a sve zbog okorjelosti srca. „U čemu je nevjera, u čemu je okorjelost srca? U razočaranju sa sobom“, kazao je i dodao kako su učenici bili u strahu jer nisu podržali Gospodina kad su trebali i kako je taj njihov strah uzrok nevjere. Biskup je rekao kako se nisu trebali bojati kako će reagirati uskrsli Gospodin jer On prekorava ali i prelazi preko svega, milosrdan je prema onima koji su mu otvoreni. Te da se onda događa otvaranje prema Gospodinovom poslanju u kojem ne stavljamo naglasak na svoje sposobnosti nego na Gospodina, njegovu snagu i moć.

 

„Što se događa kad stavimo pouzdanje u Njegovu snagu i moć koja po Duhu Svetomu djeluje u nas? Događa se da se drugi mora čuditi našoj hrabrosti“, istaknuo je propovjednik, te dodao kako se to očitovalo u neustrašivosti Petra i Ivana. „Iz susret s Njim u tom evanđelju, kad je susreo dvojicu učenika, vidimo tri načina na koji se danas može susresti Gospodin. To je njegova riječ, lomljenje kruha  i zajednica. To je vaše zajedništvo, Crkva, i to je ono u čemu i po čemu dobivamo i milost i snagu. Da možemo što činiti? Da možemo ići iznad onog što bi bilo tko očekivao od nas. Kaže Petar 'sudite je li pred Bogom pravo slušati radije vas nego Boga'. Mi doista ne možemo govoriti što vidjesmo i čusmo. Mi doista ne možemo nakon što smo susreli Isusa uskrsloga, nakon što je On izliječio našu slabost i nemoć, ne možemo ne ići po svem svijetu i propovijedati Evanđelje svem stvorenju“. Na kraju je mons. Uzinić izrazio nadu da se i u dušama budućih animatorima pred Gospodinom bori jedan vjernik i nevjernik, te im poželio da u toj raspravi susretnu Krista uskrsloga, ali i da bi to što nauče dijele s drugima ispunjajući tako svoje poslanje.

 

Nakon mise, o utjecaju vjere na svoj život mladima su svjedočili: Marko Soldo, Antonija Radoš, Anton Puljić i Josip Lazić.

 

Mladi koji su sudjelovali na temeljnoj formaciji su: Ivana Antunović, Ani Bratoš, Mara Brautović, Zvonimir Burić, Zrinka Ćorić, Nikola Daničić, Lea Hvar, Nika Klečak, Maja Kovačević, Josip Lazić, Leona Leto, Mateo LJubišić, Antonija Martinović, Marija Okmažić, Ante Oreč, Vesna Palčok, Anton Puljić, Danijela Rosić, Stella Roso, Sandra Rožić, Nikolina Tomašević, Marija Vekić, Mihaela Vlahinić, Josipa Vuković, Laura Žutac, Ivan Pijević, Đorđe Vučetić, Anđela Marstjepović, Danijel Marstjepović, Maro Marstjepović i Petar Marstjepović.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!