PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2017/slika01.jpg

OBJAVLJENO

  • 02.05.2017.

AUTOR

  • N.S.

PREGLEDANO

  • 4668 puta

PODIJELI

SHKM Vukovar: "Krist, nada naša"

Na 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži  u Vukovaru na kojem je sudjelovalo oko 30 tisuća mladih ljudi, sudjelovalo je i preko 700 mladih iz Dubrovačke biskupije, koja je 2014. godine bila domaćin 9. susreta. U nedjeljnom programu, 30. travnja, u jutarnjim satima mladi su se okupili na memorijalnom groblju gdje su sudjelovali u molitvi, a svijeću pored križa je, zajedno s predstavnicima ostalih biskupija, u ime Dubrovačke biskupije zapalio Tomislav Tomičić iz župe sv. Marije Magdalene Mandaljena, koji je ujedno pročitao prigodnu molitvu.

 

Poslije molitve uputili su se u koloni prema dvorcu Eltz gdje je svečano misno slavlje predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a u koncelebraciji je između ostalih biskupa i nadbiskupa bio i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. U homiliji je nadbiskup Hranić kazao kako nam od Krista dolazi nada, bez obzira u koliko se teškom trenutku našli. Također je okupljenim mladima poručio „I mi draga mladosti želimo danas iz Vukovara svom narodu i cijelome svijetu - vašim roditeljima i vršnjacima, našim hrvatskim političarima koji su ovih dana suočeni s ozbiljnim pitanjima, izazovima i tjeskobama, poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje ljubavi i dobrote objavljene u Isusu Kristu. On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša.“

 

Nakon molitve vjernika prineseni su prigodni darovi na oltar iz svih krajeva Hrvatske, a iz Dubrovačke biskupije posudu za ljekovito bilje iz ljekarne Male braće i stonsku sol prinijela je Marija Zokić iz župe Pomoćnice kršćana Orebić.

 

U popodnevnim satima svi su se ponovno okupili na završnom koncertu na kojem su pjesmom zajedno zatvorili ovaj nezaboravan susret.

 

U ponedjeljak, 1. svibnja, na povratku prema Dubrovniku posjetili su đakovačku katedralu sv. Petra, stolnu crkvu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 

Mladi su u Vukovar stigli u subotu, 29. travnja, u jutarnjim satima kada su obišli Ovčaru. U popodnevnim satima imali su okupljanje u crkvi Gospe Fatimske u Borovom naselju gdje je mons. Uzinić imao prigodnu katehezu nakon koje je predvodio misno slavlje.

 

Prenesite drugima ono što ste doživjeli

 

U katehezi je biskup Uzinić govorio o dvojici učenika na putu u Emaus rekavši kako treba razumjeti da evanđelje u sebi nosi poruku za sva vremena pa tako i za mlade okupljene na SHKM-u. Naglasio je razočaranost dvojice učenika s onim što se Isusu dogodilo u Jeruzalemu, te povezao to sa situacijom Vukovara i domovine prije dvadeset pet godina, kad je nada skoro bila ubijena, kad je bilo pitanje kako ići dalje te ima li smisla opstati i boriti se.  Dalje je to povezao s današnjom situacijom vjernika u sekularnom društvu s obilježjima sekularizma gdje je biti kršćanin nešto što nije „in“ nego je „out“. Na sve te i druge situacije razočaranosti evanđelje daje odgovor kojeg je biskup opisao kroz nekoliko koraka: ući u dijalog s Isusom bez obzira kako je situacija teška i čini se beznadna, potražiti utjehu i odgovore u Svetom pismu jer je Bog s čovjekom uvijek u svim njegovim životnim situacijama, sudjelovati u euharistiji sa zajednicom da bi mogli povratiti nadu te onda postati donositelji Krista Uskrsloga drugima. 

 

„Mi smo došli ovdje u Vukovar da bismo Vukovarcima koji su proživjeli najtežu Kalvariju u cijeloj našoj domovini  prenijeli tu poruku da je Krist uskrsnuo. No, prije nego smo je mi prenijeli njima oni su je izrekli nama: Krist je uskrsnuo i Krist je nada naša“, kazao je dubrovački biskup i nastavio: „To je onaj Krist uskrsnuli koji se na putu u Emaus ukazao dvojici učenika i kojeg smo i mi pozvani danas susresti, da u nama krene prema svim onima koji su danas, slikovito rečeno, na putu između Jeruzalema prema Emausu. Da u nama, u vama, krene u evangelizaciju na cesti, kako kaže papa Franjo. Da u vama Krist uskrsli susretne one koji su danas razočarani, bez nade i u strahu lutaju po ulicama naših gradova i mjesta te da ih susretne: u njihovoj izgubljenosti, pitanjima, sumnji.“

 

Obraćajući se na kraju kateheze mladima biskup Uzinić je poručio: „Vi ste, dragi mladi, pozvani nakon ovog SHKM-a iskustvo s Kristom uskrslim koje imate prenijeti drugima i omogućiti Kristu uskrslome da on u vama dođe do njih. Pozvani ste to učiniti tako da ćete prenijeti poruku Božje Riječi, da ćete ih podsjetiti na sve ono što je vama učinio Gospodin te im pomoći shvatiti da njihova razočarenja, strahovi i bjegovi nisu nešto što ih odvaja od Gospodina nego im, po vama, pomaže da mu se još više približe. Kako bi ih doveli do euharistijskog zajedništva i mogućnosti da oni Isusa uskrsloga mogu prepoznati u lomljenju kruha, da mogu čuti njegove riječi i postati navjestitelji Kristova uskrsnuća, da mogu osjetiti da je Isus Krist naša nada, ali i biti donositelji te nade drugima.“

 

Mladima iz iseljeništva, koji su bili smješteni u župi u Borovu, biskup je poželio da otkriju Krista i njegovu nadu te da se vrate u domovinu i donesu ono čime su tamo u iseljeništvu kao osobe bili obogaćeni.

 

Napomenimo kako su mladi iz Dubrovačke biskupije, kao i ostali mladi iz cijele Hrvatske, bili smješteni kod obitelji u vukovarskim župama kod kojih su mogli doživjeti puninu slavonskog gostoprimstva.

 

Najavljeno je i kako će 11. SHKM biti u Zagrebu 2020. godine.

 

Put u Vukovar organiziralo je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije, na čelu s pročelnicom Anom Marčinko, u suradnji sa župnicima. Svećenici i redovnici koji su vodili mlade na SHKM su: don Ivo Zečević, don Ivica Pervan, don Marinko Šljivić, don Hrvoje Katušić, don Josip Mazarekić, fr. Mario Tolj, don Alen Keri, don Marin Lučić, don Ante Burić, fra Mario Škrtić i don Miljenko Babaić.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!