PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2017new/72satabez_kompromisa/22424454_1979419369004162_3127748428647753979_o.jpg

OBJAVLJENO

  • 27.10.2017.

AUTOR

  • Angelina Tadić; Fotografije: „72 sata bez kompromisa“ - Dubrovnik

PREGLEDANO

  • 704 puta

PODIJELI

Volontiranjem "72 sata bez kompromisa" mladi vraćali starijima osmijeh na lice i životnu radost

Oko 140 mladih volontiralo je u 10 različitih akcija u Dubrovniku i Mandaljeni prošlog vikenda kao dio Međunarodnog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“. S mladima iz Osijeka, Sinja, Splita, Zadra i Zagreba dubrovački volonteri, činjenice za sebe govore, uspjeli su u okviru svojih mogućnosti ovaj svijet učiniti boljim mjestom za živjeti, a kako su u sve unosili svoje srce, mladenački entuzijazam i radost širili su oko sebe optimizam, stvarali dobru atmosferu i „zazelenjeli“ sve ove gradove povjerenjem u mlade generacije koje zajedno mogu mijenjati sredine u kojima žive.

 

Mladi u Dubrovniku su očistili i uredili stambeni prostor osobama koje to objektivno nisu mogle same učiniti, čistili su okoliš, pravili su kolače, a okušali su se i u pravljenju džema. Sve što su napravili darivali su drugima. Obiteljima s više djece ponudili su igraonice na kojima su se s djecom igrali i učili ih neke nove igre i vještine, a roditelji su to vrijeme mogli posvetiti više samima sebi.

 

Volonterski projekt za dubrovačko područje organizirali su SKAC Dubrovnik, Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije i biskupijski Caritas.

 

Osvrt na ovogodišnji projekt koji je u Dubrovniku započeo u petak, 13. listopada, a završio zahvalnim misnim slavljem u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u nedjelju, 15. listopada, dala nam je pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko.

 

„ Već tri godine sudjelujemo u ovome projektu, i ovo je do sad bila najveća akcija - s najvećim brojem volontera i odrađenog posla. Uz još 5 gradova Dubrovnik je na 72 sata postao dio velikog volonterskog maratona. Čistili smo, obnavljali u potpunosti kuće i životne prostore ljudima slabijeg imovinskog stanja s naših područja. Teško je riječima opisati što tamo doživite i zbog čega vas svaki put nešto iznova tjera da se više dajete. Jednostavno susretnete ljude pune tuge, razne životne situacije su ih pregazile, i teško im je izdići se iznad toga. Svjesni ste da im ne možete ni vi puno pomoći, bar ne riječima i nekim svojim znanjem, i ostane vam samo iskreno služenje. Na kraju nas uvijek dočekaju suze radosnice, i prazne oči se napune nadom. Redovno pratimo naše korisnike i predivan je taj osjećaj kad znate da ste odvojili malo svoga vremena da nekome pomognete pronaći novi početak, i da ga je on pronašao. To je jedan od najljepših osjećaja koji možete doživjeti, da gledate kako tuđe oči ponovno žive. Vrijedno je to svake upale mišića, potrošenog vremena, umora i stresa. Iz toga razloga se naši volonteri svake godine vraćaju i zbog toga sve ovo ima smisla“, kazala je pročelnica Marčinko. Dodala je i kako bi rado zahvalili svim ljudima koji su im pomogli da se ova akcija dogodi, a to su u prvom redu “Čistoća” Dubrovnik, zatim Ivana Klarić iz “Baseline”, Udruga mladih sv. Mihajlo i mladi iz Kluba katoličke mladeži s Boninova.

 

Na misi u lapadskoj crkvi predvoditelj slavlja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić zahvalio je mladima na onome što su učinili, pohvalio ih i naglasio im kako kršćanska djelotvorna ljubav, koju su oni iskazivali u ovom projektu, ne završava sa završetkom „72 sata bez komprimisa“ nego se ona treba nastaviti u njihovom ali i našem svakodnevnom životu.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!