PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2018/skauti_snje__nica/001.jpg

OBJAVLJENO

  • 16.04.2018.

AUTOR

  • Tekst: D.T. Foto: skauti

PREGLEDANO

  • 1787 puta

PODIJELI

Skauti Zdruga sv. Vlaho hodočastili na Sniježnicu

Skauti cijeloga Zdruga sv. Vlaho, njih tridesetak zaputili su se u nedjelju 15. travnja na hodočašće na Sniježnicu. Uz skaute odreda sv. Benedikta, sv. Mihajla i Gospe od Obrane bili su i pripadnici novog odreda 'Salvator Mundi' (Spasitelj svijeta) iz Orašca.

 

Peljajući se uz Sniježnicu, molili su pobožnost Duhu Svetome za sedam darova Duha Svetoga, a potom su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio duhovnik skauta don Marin Lučić, u koncelebraciji s paterom Dariuszom Nowakom.

 

Duhovnik Lučić je u propovijedi skautima objasnio način Kristove prisutnosti među nama. Naglasio je kako prazan grob nije jedini znak Isusova uskrsnuća jer se Isus u tijelu ukazivao svojim apostolima, čak i onima koji su sumnjali u uskrsnuće poput Tome ali i Petru koji ga je zatajio. Istaknuo je kako se uskrsli Krist ukazao apostolima dok su bili zajedno, a zajedništvo skauta okupljenih na misi također može biti prilika za susret s uskrslim Isusom.

 

U pratnji skauta bili su i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica.

 

Na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja, tridesetak pripadnika Odreda sv. Benedikta bio je na dvodnevnom izletu na Šipanu, gdje su uz misu i duhovni rast imali priliku naučiti ali i pokazati svoje skautske vještine.

 

Zdrug katoličkih skauta je pokrenut kako bi mladima bilo ponuđeno savršenije živjeti kršćanski život u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, u zajedništvu sa stvorenom prirodom i svakim čovjekom. Moto skauta je Bog, Crkva i Domovina.

 

Skaute je osmislio Robert Baden Powell (1857.-1941.), engleski vojnik koji je kod mladih prepoznao nedostatak discipline, odnosno želje za redom i radom. Zato im se stavio na raspolaganje u želji da ih pokrene i angažira. Katolički skauti u Hrvatskoj su počeli djelovati 2002. godine u Riječkoj nadbiskupiji. Dubrovačka biskupija je osma biskupija u Hrvatskoj u kojoj se organiziraju skauti.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!