PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2018/no___svjedoka/noc_svjedoka_03.jpg

OBJAVLJENO

  • 10.10.2018.

AUTOR

  • Angelina Tadić

PREGLEDANO

  • 523 puta

PODIJELI

Noć svjedoka

Na molitveno-meditativnoj večeri „Noć svjedoka“ održanoj u nedjelju, 23. rujna u crkvi Male braće u Dubrovniku o mučeništvu svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika u raznim zemljama svijeta govorilo je troje svjedoka: fra Kirill Gorbunov, generalni vikar iz Moskve, s. Houda Fadoul iz Sirije i Marc Fromager, predsjednik francuskog ogranka Papinske zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“. U današnjem svijetu jedan od deset kršćana nema na neki način slobodu u ispovijedanju svoje vjere, godišnje strada oko 20-30 svećenika, a u posljednje vrijeme najviše ih biva ubijeno u Meksiku jer svojim životom služe najsiromašnijima što nekim skupinama smeta, samo su neke činjenice podijeljene s vjernicima tijekom večeri. Također su pročitana imena stradalih proteklih godina, prikazane njihove fotografije, pročitani kratki životopisi, izrečene molitve, pa su tako za okupljene ti kršćanski mučenici „dobili lice“, što je i cilj ovakvih večeri koje promiče Papinska zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“.

 

U više obraćanja tijekom molitve dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je, uz ostalo, kako se iz svjedočanstava vidi da je i danas krv mučenika sjeme kršćana kako je to bilo kroz cijelu povijest.

 

 

Također je rekao kako se proteklih dana iznose neki drugi popisi svećenika koji su izdali svoje poslanje i to nekako dominira u našem svijetu. „Koliko god su tužne ove činjenice i kratki životopisi koje smo slušali oni nas svejedno ispunjavaju ponosom i nadom. Nadom da Crkva Katolička kojoj pripadamo još ima što reći. Ponosom što su naša braća, kako je rekao biskup jednog od njih, svjesni da žive u razrušenoj okolini i slomljenom društvu odlučila: 'neću živjeti u skloništu'. Molimo Gospodina da i nama, svećenicima, biskupima, posvećenim osobama, kršćanima dadne snagu da znamo izići i biti njegovi svjedoci“, istaknuo je biskup.

 

Na kraju je citirao misao o tome kako mučeništvo nije nešto što treba promicati jer je ono jezivo poniženje i razaranje te treba stvarati takve uvjete da prilika za mučeništvo nema. Ono što je kod mučeništva poželjno je samo „radikalnost ljubavi i povjerenja pred Bogom i ljudima koja mučeniku daruje natprosječnu unutarnja sloboda pred gubitkom života“.

 

 

Program “Noć svjedoka” koji se već godinama održava diljem svijeta prvi put je ove godine održan na ovim prostorima od 21. do 24. rujna i to u četiri grada (Sarajevo, Kotor, Dubrovnik i Međugorje), a za Dubrovačku biskupiju organiziralo ga je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladničkom kućom „Sakramento“ i Marcom Fromagerom, predsjednikom francuskog ogranka zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“. O samom programu više je govorila Sabrina Čović Radojčić, koordinatorica programa kojim se poziva na molitvu za progonjene kršćane ali i kojim se podsjeća na one koji su dali svoj život za Krista i čija imena se svake godine objavljuju u martirologiju, popisu ubijenih svećenika i vjernika-laika. Programom se želi skinuti veo anonimnosti s ljudi koji su svoje živote dali za Krista, bolje ih upoznati i prepoznati njihovo svjedočanstvo vjere.

 

 

Misa za progonjene kršćane

 

Misno slavlje za sve progonjene kršćane prije molitveno-meditativnog programa predvodio je u punoj crkvi Male braće dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U homiliji je biskup pošao od pročitanog ulomka iz Knjige Mudrosti rekavši kako je za autora bio osobit problem što su se članovi njegove židovske zajednice u Aleksandriji pridružili progoniteljima izvan zajednice, čak su prednjačili u tome, te se zato njima obraća. Pokušavajući otkriti razlog tome zašto se ti otpali članovi njegova naroda tako ponašaju shvatio je da je razlog u tome što je pravednikov život - jer se on nije pridružio onima koji su otpali - njima postao spočitanje jer ih podsjeća na ono što su iznevjerili i odbacili. „Bilo bi prirodno očekivati da će pravednikov život biti poticaj bezbožnicima da uoče da ono što čine nije dobro i da se obrate. Ali se ovdje događa nešto drugo. Umjesto da pravednikov život vide kao mogućnost za izbor vlastite promjene, bezbožnici stavljaju pravednika pred izbor: može im se pridružiti i otpasti od svoje vjere i tradicije, odbaciti svoj odgoj ili ako to ne učini bit će ušutkan i uklonjen“, kazao je biskup. To je i „kao jedna provjera je li njegovo pouzdanje u Boga - a to je jedino što pravednik svih vremena ima - ono s čim se može računati ili je to uzaludna nada.“

 

 

Kršćani su u pravedniku iz Knjige Mudrosti prepoznali Isusa koji je bio progonjen zato što je bio pravednik i kao takav je postao provokacija bezbožnicima svoga vremena, „osobito onima koji su se ubacili u religiozne strukture i koji su sve poduzeli da ga osude na smrt sramotnu i provjere hoće li mu doći izbavljenje“.

 

 

Isus u evanđeoskom ulomku dodaje i da se dogodilo ono čemu se bezbožnici nisu nadali odnosno da je Bog prišao pravedniku u pomoć, nastavio je biskup potkrijepivši to Isusovim uskrsnućem. Nada pravednika se isplati.

 

Govoreći o progonstvima kroz povijest Crkve kao i u današnje vrijeme biskup Uzinić je naveo brojeve Međunarodne organizacije „Otvorena vrata“ za 2017. godinu, koja svake godine objavljuje popis 50 zemalja u kojima se ugnjetava, proganja i izruguje kršćane. Progoni se više od 215 milijuna vjernika, od toga svaki treći vrlo grubo. Uzroci za to su nacionalizmi različitih zemalja u kojima je dominantna neka druga religija ili neke druge osnove, zatim islamsko nasilje njihovih ekstremnih skupina te totalitarni komunistički sustavi.

 

U 2016. godini je bilo 1207 kršćanskih mučenika i više od 1300 crkava je u toj godini bilo napadnuto, naveo je biskup i taj podatak.

 

Pozvao je vjernike da pokušaju promisliti ne samo o izvanjskim progonima Crkve nego i onim unutar crkvenih zajednica, na što potiče drugo čitanje. „Bezbožnost nije svojstvena samo onima izvan Crkve nego je, nažalost, prisutna i u samoj Crkvi i u njoj je daleko opasnija, a očituje se u zavisti i svadljivosti, pohoti, žudnji i hlepnji, riječima sv. Jakova. No, on nudi i rješenje, a to je mudrost odozgor!“, kazao je biskup i citirao sv. Jakova o tome kakva je to mudrost odozgor. Dodao je i Isusove riječi o toj mudrosti: „Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!“, koji je onda za primjer uzeo jedno dijete.

 

To smo što jesmo, kršćani, i to jesmo zato da bismo drugima služili, kazao je biskup i nastavio: „Crkva je darovana ovom svijetu da bi služila tom svijetu, ne da bi dominirala. Samo ako tako shvatimo svoje 'biti', ono na što je Bog pozvao svakoga u njegovom zvanju i zanimanju, nećemo biti u opasnosti izdati svoju vjeru i odgoj, nećemo biti u opasnosti da se pridružimo bezbožnicima tako da i sami postanemo bezbožnici, iako ćemo morati trpjeti.“ Pravednici nisu nikada od toga potpuno oslobođeni niti će biti, to ne treba dokazivati, ali je potrebno o tome govoriti dajući svoj glas onima koji nemaju glasa i to mi večeras želimo napraviti, kazao je dubrovački biskup. „Nada koja provocira i danas bezbožnike je opravdana jer Sin Čovječji je nakon tri dana uskrsnuo i ustao iz groba. U tom uskrsnuću on se zauzeo za sve nas, za progonjene, za one koji su svjedoci, osobito svjedoci mučeništvom.“

 

Pjesmom su misu i molitvenu večer „Noć svjedoka“ animirali zbor iz župe sv. Petra-Boninovo te mladi animatori Dubrovačke biskupije. Moderatorica programa bila je Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!