PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2018/zborovi/_045533094592_48e4608cc5_c.jpg

OBJAVLJENO

  • 28.10.2018.

AUTOR

  • Ana Marčino / Joško Mikuš

PREGLEDANO

  • 3861 puta

PODIJELI

Više od 300 djece na godišnjem susretu dječjih zborova Dubrovačke biskupije

Više od tristo djece s područja Dubrovačke biskupije okupilo se na godišnjem susretu dječjih zborova u subotu,  27. listopada u franjevačkom samostanu u Slanom. Zahvaljujući ovom događaju i veseloj atmosferi Slano je na jedan dan obojano u dječje radosti.

Pred početak misnog slavlja okupljene zborašice i zboraše pozdravio je domaćin fra Ivan Boras, župnik župe sv. Vlaha iz Slanoga. Kratko predstavljajući svoju župu, istaknuo je da geslo susreta “Danas ću pjevati tebi” oslikava ono najljepše što svaki član crkvenog zbora, pa tako i oni najmlađi, predaje Gospodinu dok predvodi liturgijska ili animira pjesmom vanliturgijska slavlja – sebe.

 

Pozdravljajući mlade pjevačice i pjevače, Josip Mikuš, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost, izrazio je zahvalnost biskupu Uziniću, nazočnim župnicima don Miljenku Babaiću, don Ivu Zečeviću i fr. Mihaelu Mariju Tolju, te svim voditeljicama dječjih crkvenih zborova na njihovoj ljubavi i trudu. Okupljene članice i članove zborova pozvao je da i danas urade na najljepši način ono što rade pod svakim misnim slavljem, da svojom pjesmom uzveličaju Gospodina i podijele međusobno radost susreta.

 

Potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U svojoj propovijedi biskup je priznao malim pjevačicama i pjevačima da, za razliku od njih, možda nije toliko glazbeno nadaren i upućen u pjevanje, ali će pokušati, vođen porukom pročitanog evanđelja, približiti i pojasniti Isusove misli izrečene kroz prispodobu o gospodaru i vinogradaru te neplodnoj smokvi. Kako bi najmlađim crkvenim pjevačicama i pjevačima što bolje približio bit evanđeoske poruke, biskup je usporedio Isusovo evanđelje s lijepom skladbom koju, da bi ju što bolje izveli na misnom slavlju, zborovi uče na probama. Isus je, naglasio je biskup, skladatelj koji svoju pjesmu na jednostavan način želi približiti najmanjem članu zajednice. I kao što je važno da u zboru svatko pjeva svoj glas, ne ponavljajući druge glasove, kako bi kompozicija zvučala dobro, tako je i u našim zajednicama, pa i čitavoj Crkvi, važno da svaki član, svaki pojedinac, da svoj doprinos zajedništvu, dobro razumijevajući note Isusove kompozicije koja je Evanđelje.

 

Na susretu su sudjelovali zborovi iz dvanaest župa: dječji zbor iz župe sv. Ilara iz Mlina (voditeljica s. Ivanka Crnčan), dječji zbor iz župe sv. Andrije Dubrovnik (voditeljica Luce Ćatić), dječji zbor „Stope“ iz župe Svih svetih iz Blata (voditeljica s. M. Juliana Beretić), dječji zbor „Lanterna“ iz župe sv. Marka iz Korčule (voditeljica s. Blaženka Rudić), dječji zbor iz župe Pomoćnice Kršćana iz Orebića (voditeljica s. Anita Sučić), dječji zbor iz župe sv. Martina iz Žrnova (voditeljice s. Anita Sučić i Ivana Skokandić), dječji zbor iz župe sv. Vlaha iz Janjine (voditeljica Marija Kalafatović), dječji zbor iz župe sv. Vlaha iz Stona (voditeljica s. Marija Jovanović i prof. Antica Ester), dječji zbor iz župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice (voditeljica Simona Gavrić), dječji zbor iz župe sv. Petra iz Dubrovnika (voditeljica  s. Marinela Žuro), dječji zbor „Lapadski anđeli“ iz župe sv. Mihajla iz Dubrovnika (voditelji Jelena Erić i s. Veselka Grebenar) i dječji zbor župe sv. Križa iz Dubrovnika (voditeljica Marija Brčić).

Animatori Dubrovačke biskupije su za sudionike organizirali zabavni program koji se sastojao od raznih igara, plesova i bansova. Djeca su pogađala zagonetke koje su ih vodile u različite punktove, a bili su podijeljeni u 14 grupa. Animatori su također bili i voditelji same smotre zborova te sva logistička podrška.

Susret dječjih zborova organiziralo je Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!