PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2018/obiteljska_skola/photo6041770602144050783.jpg

OBJAVLJENO

  • 26.11.2018.

AUTOR

  • Luciana Lonac, Lucija Vuičić, Marija Papac

PREGLEDANO

  • 881 puta

PODIJELI

Obiteljska škola „Obitelj - mjesto slavlja i iskustva vjere“.

U prostorijama hotela Park od 23. do 25. studenog održana je jedanaesta po redu Obiteljska škola na temu „Obitelj - mjesto slavlja i iskustva vjere“. Sudjelovalo je oko 300 roditelja i djece.

Glvni predavač bio je don Ivica Žižić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu Sv. Anselmo u Rimu, održao je predavanja „Imamo li vremena za slavlje?“, „Blagdanski ritam obiteljskoga života: nedjelja“, „Obitelj u liturgiji – liturgija u obitelji“ te „Molitveni ritam obiteljskog života“.

Predavanje je također imala i voditeljica Obiteljskog savjetovališta Silvia Sokal Gojavić koja je održala radionicu na temu „Molitva u obitelji“  te „Razlike u odgoju između mame i tate“.

Posebnu ulogu na Obiteljskoj školi imali su sudionici Svjetskog susreta obitelji u Dublinu bračni par Jelena i Stijepo Gleđ upoznali su sudionike škole s ovim susretom i prenijeli im svoja iskustva. Dugogodišnje odgojiteljice u vjeri u dubrovačkim vrtićima Diana Tot i Vesna Ribič predstavile su roditeljima program vjerskog odgoja u vrtićima.

Dok su roditelji slušali predavanja djeca su bila podjeljena po dobnim skupinama. Odgajateljice su pazile na one najmanje vrtićke dobi i s njima razvijale kreativnost kroz razne vježbe. Ostala djeca bila su podjeljena u dvije skupine od 1. do 4. razreda osnovne škole te od 5. razreda i stariji. Imali su radionice i vježbe koje su im vodili animatori Dubrovačke biskupije.

Djeca su u radionicama po dobnim skupinama također imala raznovrsne programe. Radeći s članovima biskupijskog Vijeća za život i obitelj Jelenom i Stijepom Gleđ pripremila su i izvela dječju himnu obiteljske škole, a u radionici s Anom Marčinko i animatorima biskupije proširivala su spoznaje o liturgiji. U skupini djece vrtićke dobi s odgojiteljicama su razvijala kreativnost kroz razne vježbe.

Program je završio je u nedjelju, 25. studenog, misnim slavljem koje je predslavio generalni vikar don Hrvoje Katušić. Na slavlju su sudjelovale sve obitelji s djecom koje su bile na cjelokupnom trodnevnom programu kao i oni koji su iz svojih domova dolazili na pojedine dijelove.

Trodnevna obiteljska škola u Dubrovniku ušla je u drugo desetljeće svoga postojanja, a organizira je Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije. Potrebe za ovakvim školama odnosno višednevnim programima koje osnažuju obitelji u njihovom odgovornom poslanju očuvanja međusobne ljubavi i vjernosti te odgoja djece u vremenu u kojem živimo uočene su i na drugim razinama društva ali se u praksi rijetko organiziraju. Dubrovačka obiteljska škola s kvalitetnim predavačima i modelom koji funkcionira pokazuje da je ovako nešto u hrvatskom društvu i Crkvi ipak moguće organizirati i ponuditi zainteresiranim obiteljima.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!