PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2019/pkp_mljet_2019/photo5800730277214007089.jpg

OBJAVLJENO

  • 18.03.2019.

AUTOR

  • Tekst: M. Katušić Foto: s. Ružica Dodig

PREGLEDANO

  • 1059 puta

PODIJELI

PETI PLANINARSKI KRIŽNI PUT Mljet

Peti planinarski križni put mladih Dubrovačke biskupije održao se  16. i 17. ožujka na otoku Mljetu pod geslom "Sve mogu u Onome koji me jača". Na PKP-u sudjelovalo je oko 250 mladih s pročelnicom Vijeća za mlade Anom Marčinko, generalnim vikarom Dubrovačke biskupije don Hrvojem Katušićem i dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem koji su zajedno s mladima propješačili rutu dugačku 30 kilometara.

Prvi dan mladi su posjetili župu sv. Vlaha u Stonu gdje ih je dočekao don Miljenko Babaić, dekan Stonskog dekanata kojem pripadaju tri mljetske župe pokazao im je nedavno obnovljenu župnu crkvu te ispričao im ukratko povijest grada Stona i Stonskog dekanata. Nakon don Miljenkove dobrodošlice, biskup Mate je sve mlade blagoslovio križem u kojem se nalazi dio Isusova križa i na taj način započeo križni put. Nakon toga mladi su se uputili prema Prapratnom odakle su trajektom prevezeni na Mljet.

Mladi su pobožnost križnog puta započeli u Maranovićima gdje ih je dočekao župnik don Stipe Zadro. Prvog dana prošli su kroz dvije župe na otoku Mljetu: župu sv. Antuna u Maranovićima i župu sv. Vlaha u Babinom polju. U župnoj crkvi u Babinom polju navečer su slavili misu koju je predvodio biskup Uzinić, a nakon mise su posjetili otok sv. Marije gdje su u starom benediktinskom samostanu imali večeru te prigodan program, a tu su i prespavali.

U nedjelju ujutro, mladi su se uputili na Pristanište odakle su započeli drugi dan rute. Moleći preostale postaje križnog puta, sudionici su se penjali na vrh Montokuca odakle su imali predivan pogled na nacionalni park. Mladi su se s Montokuca spuštali sve do stare bazilike. Rutu su završili u župnoj crkvi u Goveđarima gdje su imali svetu misu koju je predvodio don Hrvoje Katušić.

Cijelim putem uz mlade sudjelovali su i pripadnici HGSS-a, JVP Mljet zajedno s prvim vatrogasnim potražnim psom te pripadnici Nacionalnog parka Mljet kojima se mladi ovim putem zahvaljuju na otvorenosti i pomoći koju su im pružili.

Planinarski križni put odvija se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije i Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU).

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!