PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2019/iv_vikend_vi.generacija/6_generacija_4_tfa__11_.jpg

OBJAVLJENO

  • 02.04.2019.

AUTOR

  • Mihaela Crepulja

PREGLEDANO

  • 923 puta

PODIJELI

Sedma generacija animatora uspješno završila temeljnu formaciju

Temeljna formacija sedme generacije animatora Dubrovačke biskupije završena je četvrtim vikendom, koji se održao od 29. do 31. ožujka. Na posljednjem vikendu formacije animatora prisustvovalo je 30-ak sudionika te 20-ak animatora instruktora i specijalaca, a program se odvijao u prostorijama biskupijskog sjemeništa.

 O „Duhovnoj dimenziji animatora“, kako glasi tema vikenda, sudionici su mogli naučiti, ali i sami je doživjeti kroz razne radionice, kataheze, pokorničko bogoslužje, ispovijed, bdijenje te inicijativu „24 sata za Gospodina“ na kojoj su sudjelovali. Završni sat klanjanja u organizaciji animatora bio je predviđen za mlade nakon kojeg je uslijedila misa, ujedno i završetak same inicijative.  Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je okupljenim vjernicima, osvrnuvši se na evanđelje, poručio da u ulozi farizeja i carinika je razlika što prvi gleda samo što je on napravio, a drugi u svom srcu stavlja Gospdinu sve u ruke i priznaje da on sam ništa ne mpože. Naglasak nije na tome da budu pravedni ili nepravedni, već na tome da budu potrebni Gospodina ili tome da im Gospodin nije potreban, već da su sami sebi dovoljni.

Kroz radionicu „Isus“ i „Kako ja danas mogu biti sličan Isusu“ sudionici su definirali svoju sliku o Isusu i odnosu s njim, te otkrili područja djelovanja u kojem oni mogu biti što sličniji Isusu i tako produbljivati svoj odnos s njim. Kroz završnu radionicu „Služenje“ sudionici su otkrili na koji način oni mogu služiti drugima i donositi im Krista te tako realizirati svoju pripadnost Crkvi. Kroz radionice vodili su ih animatori instruktori i specijalci koji su na ovaj način imali priliku produbiti i svoju duhovnu dimenziju.

Katehezu, pokorničko bogoslužje i bdijenje mladima su na svoj način održali franjevci iz Pazina, fra Josip i fra Marinko koji su s mladima razgovarali o tome što oni mogu dati svom životu te od čega će njihov duhovni život rasti. Također, poručili su mladima da  temelj svega je imati želju za Božjom milosti, ako nemaju želju da će im sve ostalo biti tlaka te da će biti nesretni jer će sve to ostati samo na običajima.

U organiziranju ovog vikenda, kao i u organizaciji cjelokupne temeljne formacije Dubrovačke biskupije, zajedno s animatorima sudjelovala je i pročelnica Vijeća za mlade, Ana Marčinko te generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić.

Nedjeljnu misu predvodio je don Hrvoje Katušić, koji je mladima kroz evanđelje o razmetnom sinu pokušao dočarat veličinu Božje ljubavi prema čovjeku, te onoga što Bog vidi u svakom pojedincu.

Temeljna formacija animatora odvija se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade HBK te Salezijanske obitelji.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!