PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/___01601479_572512989506480_649454187_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 15.01.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3874 puta

PODIJELI

Animatori u promociji SHKM-a „zakoračili“ izvan granica Dubrovačke biskupije

U organizaciji Hrvatskog nadzemlja, poznatog mladima po mjesečnim susretima u Splitu i mnogobrojnim kratkim filmovima u njihovoj produkciji koji na zanimljiv način obrađuju suvremene tematike za mlade, održan je u Splitu u srijedu 15. siječnja susret za mlade na kojem su gostovali mladi iz Dubrovnika, tj. 20-ak animatora Dubrovačke biskupije predvođeni don Hrvojem Katušićem i Anom Marčinko, te predstavili Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. 


Don Hrvoje je na samom početku ukratko progovorio o slobodi, te se upitao postoji li uopće sloboda, a zatim je je na zanimljiv način povezao sa suvremenom fizikom, pokazavši da i u njoj danas prevladava mišljenje da nije sve određeno i predvidivo, te da i ona govori o tzv. „načelu neodređenosti“. Na temelju biblijskog odlomka o Adamu i Evi progovorio je o čovjekovoj težnji za slobodom u kojoj često postaje sve manje slobodan. Don Hrvoje u tome prepoznaje dva fenomena: čovjek prvo želi povećati slobodu, a zatim je želi smanjiti. U prvom trenutku želi pokazati koliko je slobodan, te stoga uzima jabuku, a kad mu Bog pristupa on okrivljuje drugoga, zapravo tvrdeći da nije bio slobodan, da mu je netko drugi dao i gotovo ga prisilio. Ukazao je i na primjer tinejdžera koji će, kad zapali svoju prvu cigaretu, to osjetiti kao potvrdu svoje slobode, no iskustvo potvrđuje da čovjek sa svakom idućem cigaretom postaje sve manje slobodan: „Iako imaš osjećaj da ti se sloboda povećava, zapravo ti se sloboda smanjila. To znači da čovjek svojim življenjem može povećavati ili smanjivati slobodu. Ja mogu birati hoću li biti više ili manje slobodan.“, kazao je don Hrvoje te potaknuo mlade da, iako to nije jednostavno, trude se i rade na sebi, te se hrabro suočavaju s onim što im smanjuje slobodu.

Nakon toga Ana Marčinko je zahvalila i pozvala sve da dođu na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovnik 26. i 27. travnja 2014. godine. 

Animatori Dubrovačke biskupije, kao i osobe u organizaciji SHKM-a, do sada su obilazili Dubrovačku biskupiju i animirali mlade biskupije u kojoj će se SHKM i održati, a sad su „zakoračili“ i preko granica Dubrovačke biskupije, te na zanimljiv način upoznali i ostale sa SHKM-om u Dubrovniku, istovremeno na suvremen i mladim ljudima primjeren način progovarajući o temi slobode, što je kod mladih naišlo za zanimanje i interes. 

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!