PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2020/img_20200315_103252_230.jpg

OBJAVLJENO

  • 14.03.2020.

AUTOR

  • A. M.

PREGLEDANO

  • 2368 puta

PODIJELI

UŽIVO PRIJENOSI MISE I MOLITVE IZ DUBROVAČKE KATEDRALE

Prenosimo status našeg biskupa Mate te vas molimo da ga pozorno pročitate, pridružite se molitvi, te informacije podijelite i s drugima:Prenosimo status našeg biskupa Mate te vas molimo da ga pozorno pročitate, pridružite se molitvi, te informacije podijelite i s drugima:

[UŽIVO PRIJENOSI MISE I MOLITVE IZ DUBROVAČKE KATEDRALE]

Poštovane braćo i sestre, dragi prijatelji!

Za nas vjernike nedjeljno euharistijsko slavlje je zajednički i osobni susret s raspetim i uskrslim Gospodinom, izvor i vrhunac cjelokupnog života Crkve. Toga su kršćani odavna svjesni iako je obveza sudjelovanja u nedjeljnom euharistijskom slavlju svih vjernika relativno novijeg datuma. Tako su već kršćanski mučenici iz malene zajednice u Abiteni, današnji Tunis, koji su 304. godine bili osuđeni na smrt jer nisu poštivali zabranu cara Dioklecijana o slavlju nedjeljne euharistiju, govorili: »Bez nedjelje ne možemo živjeti!« Zato što bez nedjelje, odnosno nedjeljne mise, ne možemo živjeti, mi biskupi i svećenici smo vas uvijek pozivali da dolazite na nedjeljnu misu. Ovih se dana nalazimo u situaciji da smo vas u savjesti dužni pozvati da to ne činite. Ni za koga od nas nije lako ovo reći. I nije nam bilo lako donijeti određena ograničenja  u našim crkvenim aktivnostima, a osobito ona koja se tiču slavljenja svetih misa. Ali morali smo ih donijeti jer ovdje se ne radi, kao u slučaju kršćana u Abiteni, o životu nas samih nego o životu drugih, osobito najugroženijih među nama, a to su starije osobe i kronični bolesnici. Za sada, Bogu hvala, nismo morali potpuno zabraniti misna slavlja s narodom. Molimo da tako i ostane. No da bi tako i ostalo moramo biti odgovorni. Zato ponavljam da one vjernike koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, oslobađam dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi dok god traje ova situacija, ali i pozivam i molim sve starije osobe, a osobito osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća sa disanjem, kratkog daha i one s kroničnim bolestima, poput bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava, šećerne bolesti, malignih bolesti, kao i sve one osobe koje su u posljednjih 15 dana boravile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su vjerojatno ili potvrđeno oboljele od COVID-19 bolesti, da ne dolaze na nedjeljna euharistijska slavlja.

Da bismo ipak mogli kao partikularna Crkva ostati povezani u zajedništvu i ljubavi te nastaviti živjeti od nedjelje i euharistije, mi u Dubrovačkoj biskupiji odlučili smo preko live streama prenositi nedjeljno euharistijsko slavlje koje u našoj katedrali slavimo u 10 sati, a kojega ću predstaviti ja kao vaš biskup. Osim toga nastojati ćemo se na isti način preko live streama svakog dana u 20 sati s vama i vašim obiteljima povezati u zajedničkoj molitvi ispred oltara Gospe od Porata za sve nas, za našu domovinu, Crkvu, sav svijet, osobito oboljele od ove zaraze, zdravstvene radnike i sve odgovorne.

U ljubavi i zajedništvu sa svima vama na sve vas u Dubrovačkoj biskupiji, kao i sve svoje prijatelje koji nam se pridružuju i koji nas prate svojim molitvama, zazivam Božji blagoslov i zagovor Gospe od Porata i Milosrđa i našeg sv. Vlaha.

Uživo prijenosi moći će se pratiti na mom Facebook profilu, kao i na web stranicama Dubrovačke biskupije: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/live

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!