PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2020/misa_zahvalnica/photo5899768168610641714.jpg

OBJAVLJENO

  • 24.11.2020.

AUTOR

  • Tekst: M.Katušić Foto: I. Papac

PREGLEDANO

  • 1192 puta

PODIJELI

Misa za mlade s nadbiskupom Matom

U ponedjeljak, 23. studenoga, u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) održana je Misa za mlade, koja je ujedno bila i Misa zahvalnica za proteklih skoro deset godina zajedničkog rada mons. Mate Uzinića sa mladima u biskupiji. Misu je predvodio dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, a umjesto uobičajne lokacije crkve sv. Vlaha, ovaj put, zbog epidemioških razloga, Misa se održala u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Biskup se osvrnuo na njegov odlazak u riječku nadbiskupiju i to gdje ga Bog šalje, naglasivši tako, da ljubav s kojom je došao je ljubav s kojom se mora odvojiti i ići dalje gdje ga Bog šalje, da svjedoči Ljubav. Biskup se osvrnuo na evanđelje dodirnuvši se tako tri pitanja.

Prvo pitanje, pitanje milostinje, starice koja nije imala ništa i koja je dala sav svoj život. Tu se povlači pitanje zašto se daje milostinja. Milostinja i novac, tj. materijalno je nužno zlo odnosno nužna potreba bez koje je teško vršiti evangelizaciju. Za tri stvari je crkvi potreban novac. Za evangelizaciju, pristojno uzdržavanje onih koji to čine, pristojno, ne preko toga i treće pomoć onima koji su siromašni i slabi, poput starice iz evanđelja, onih koji nemaju ništa, riječi su dubrovačkog biskupa. Drugo pitanje koje se nameće je pitanje vrijednosti. „Je li vrijednije imati više novca ili je vrijednije ono što imaš stavljati na raspolaganje drugima?“ U svijet u kojem živimo imati što više je najveća vrijednost, starica iz evanđelja nas uči da je puno važnije od imati dijeliti. Isus nas uči da je dijeljenje ono što može nahraniti gladno mnoštvo i kada bi u ovom svijetu u kojem živimo bilo više dijeljenja, nitko ne bi bio gladan. I treća, posljednja misao je dar starice koja je dala sve, cijeli svoj užitak Gospodinu koji ne traži da dajemo svoj suvišak, već da dajemo sebe cijeloga, a ne ono što nam nije potrebno. Povezavši tu misao sa svojim odlaskom, biskup je naglasio, da ga je Gospodin preko imenovanja riječkim nadbiskupom, zatražio da daje cijelog sebe. Ostavši u Dubrovniku, gdje se već uhodao i posložio život, Gospodinu bi dao samo svoj suvišak, a to nije ono što On traži. To je bio poziv da se dajemo čitavi, a ne samo ono što je višak, idući tamo gdje nas Bog šalje, ne gledajući sebe i svoj osobni interes, već dati se sasvim i do kraja bez obzira što to ponekad nije lako, riječi su biskupa Mate. Nakon Mise, u sklopu redovnog kratkog programa, održan je program „Pitaj biskupa“ gdje su mladi imali priliku anonimno postaviti pitanja na koja je biskup odgovarao. Među raznoraznim pitanjima pronašlo se pitanje savjeta, savjeta biskupa koji poznaje pastoral u dubrovačkoj Crkvi i poznaje mlade svoje biskupije, a to je pitanje kako dočekati novog biskupa. Tako je biskup Mate poručio mladima da ostanu onakvi kakvi jesu, otvorena srca, mladi, radosni i vrijedni te ono najbitnije da se mole, da imaju u molitvi osobu koju će Gospodin poslati u dubrovačku Crkvu.

Na pitanje te molitve, mladi su već uhodani te svaki utorak u 19:30h na četiri različite lokacije (SKAC_DU, Klub katoličke mladeži Boninovo, Mladi sv. Mihajla i dom Paola di Rosa) putem Zoom aplikacije mole za novog dubrovačkog biskupa, a i za biskupa Matu i njegovo poslanje u Rijeku. Svi koji se žele pridružiti molitvi mogu se spojiti putem Zoom aplikacije, a lozinke su za „Meeting ID“ 881 1575 1495, „Password“ 80642.

Mladi iz SKAC_DU odlučili su se ovom Misom zahvaliti biskupu na djelovanju u pastoralu, na nesebičnom darivanju i otvorenosti srca koje je omogućilo da puno toga dobroga zajedno naprave te su mu tako poklonili kutiju punu uspomena u koju su ubacili sve zajedničke slike s biskupom s raznoraznih pastoralnih programa i druženja na kojem su zajedno sudjelovali.

Mise za mlade održavaju se u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) svakog ponedjeljka u 20h u crkvi sv. Vlaha.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!