PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2022/pkp_konavle/51952553258_a80ce7447f_o.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.03.2022.

AUTOR

  • Mladi Dbk

PREGLEDANO

  • 312 puta

PODIJELI

Planinarski križni put mladih Dubrovačke biskupije u Konavlima

Šesti planinarski križni put mladih Dubrovačke biskupije održao se 19. ožujka 2022. godine u Konavlima na najjužnijem gorskom grebenu Dinarskog gorja, Sniježnici, pod geslom "Pokazat ćeš mi stazu života, ispuniti me radošću lica svojega". Na PKP-u je sudjelovalo oko 150 mladih s pročelnicom Vijeća za mlade Anom Marčinko, rektorom sv. Vlaha, don Hrvojem Katušićem i p. Dariusom Nowakom, župnikom župe sv. Stjepana u Zatonu i župe Pohođenja Marijina u Orašcu, koji su zajedno s mladima propješačili rutu križnoga puta.

Mladi su se na blagdan sv. Josipa okupili u jutarnjim satima te su autobusima i kombijima otišli do Kune konavoske odakle su krenuli svoj planinarski križni put prema najvišem vrhu Sniježnice, Ilijinom vrhu. Mladi su pobožnost križnoga puta molili na nakanu Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 17. rujna ove godine u Bjelovaru te na takav način bili u molitvi i blizini s mladima koji su trenutno u organizaciji istog. Pobožnost križnog puta predvodio je don Hrvoje Katušić dok su mladi Dubrovačke biskupije samostalno čitali i glazbeno animirali pobožnost cijelim putem.

Mladi su se uspješno popeli na Ilijin vrh visok 1234 metra te su na samom vrhu ispred crkvice sv. Ilije imali euharistijsko slavlje koje je predvodio don Katušić.

Don Hrvoje se osvrnuo na evanđelje dana i blagdan sv. Josipa, zaštitnika očeva. Evanđelje govori o  Isusu dok je bio mlad, baš poput njih. Rijetko u Evanđeljima možemo čitati o Isusovoj mladenačkoj dobi, a baš ovo Evanđelje nam govori kako je Isus imao život baš poput mladih u današnjem vremenu, a njegovi roditelji, Marija i Josip, su bili baš poput današnjih roditelja koji se susreću s mladenačkim živim duhom, odlaskom od kuće i susretom s raznoraznim izazovima. Sveta Obitelj slična je našim obiteljima, naglašava don Katušić, jer Marija je poput naše majke. Majka koja ima nesebičnu ljubav prema svom djetetu i često ne može shvatiti zašto Isus, poput mladih, odlazi od kuće, u ovom slučaju ostaje u Jeruzalemu. Govori „Sinko zašto si nam to učinio“, kao da ih je Isus namjerno povrijedio, ne videći na prvu da niti Isus niti mladi današnjice ne rade ništa iz zle namjere nego najčešće iz nerazumijevanja. Don Katušić je približio mladima kako im Isus i Sveta Obitelj nisu daleko ni nešto nedostižno, već da su se i oni susretali s problemima kao i oni danas i živjeli živote baš poput njih te baš iz tog razloga snagu mogu crpiti iz njihovih primjera.

Nakon euharistijskog slavlja mladi su imali vrijeme za druženje i međusobno upoznavanje nakon kojeg su se uputili prema svojim kućama.

Planinarski križni put održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije i Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU).

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!