PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2022/iv.vikend tfa/51963317987_3f2d38b7a8_o.jpg

OBJAVLJENO

  • 28.03.2022.

AUTOR

  • Mladi Dbk

PREGLEDANO

  • 810 puta

PODIJELI

Deseta generacija animatora uspješno završila temeljnu formaciju

Četvrti vikend temeljne formacije animatora 10. generacije Dubrovačke biskupije održao se od 25. do 27. ožujka u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku. Sudionici su ovim vikendom završili temeljnu formaciju animatora, nakon koje slijedi opća specijalizacija animatora.

Na programu je sveukupno sudjelovao oko dvadeset sudionika i oko petnaest animatora instruktora i specijalaca. Voditeljima se pridružila pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko i rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić.

Na četvrtom vikendu je naglasak bio na duhovnoj dimenziji animatorstva. Obrađivale su se teme kao što su predrasude, evangelizacija te važnost i smisao molitve. Program je započeo u petak navečer uvodnim predavanjem, a nastavio s početnim radionicama. Sudionici su kroz subotu imali priliku sudjelovati u malim grupama u kojima su početno bili podijeljeni, interaktivnim radionicama na temu vjere I života u vjeri te također su imali priliku sudjelovati na kavi s duhovnikom, u ovom slučaju s rektorom Katušićem, kojem su mogli postaviti raznorazna pitanja, nedoumice ili su htjeli dodatna pojašnjenja. Nakon popodnevnog programa uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za ispovijed nakon koje su sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Na nedjeljnoj misi mladi su sudjelovali u crkvi sv. Vlaha koju je predvodio rektor Katušić. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje dana i skrenuo pozornost na dvojicu sinova i perspektivu starijeg sina. Kroz evanđelje se mogu uvidjeti razlike koje su se stvorile između mlađeg i starijeg sina i promišljajući na prvu, mogu se uvidjeti nepravednosti prema starijem sinu. No, Isus želi progovoriti da ne postoji razlika između sinova, nastavlio je propovjednik, jer izvanka je velika razlika, ali u srcu su obojica isti, obojica misle samo na sebe i na ono što su dobili. Između dvojice sinova stariji sin upada u zamku, zamku u kojoj misli da je on jedini ispravan, a da nitko drugi nije. Poruka koju Isus upućuje kroz dvojicu sinova je ta da mi nemamo pravo suditi tko je pravedan, a tko nije, tko je zaslužan, a tko nije, jer Bog pristupa s istom ljubavlju prema svima i podjednako svima daje slobodu. Bog uvijek ima milosrđa za oprost jer Bogu nisu bitni grijesi, već blizina njemu. Predvoditelj slavlja je poručio mladima da u srcu prepoznaju da su pred Bogom slabi i grešni, ali da Bog nije tu da se naslađuje njihovim grijesima, već je milosrdan prema svima jednako.

Temeljna formacija animatora održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Salezijanske obitelji.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!