PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2023/tfa_xi_gen_ii_vikend/221211_2_vikend-tfa__02.jpg

OBJAVLJENO

  • 12.12.2022.

AUTOR

  • Mladi Dbk

PREGLEDANO

  • 113 puta

PODIJELI

Drugi vikend TFA XI. generacije

Nakon uspješno provedenog prvog vikend susreta nove generacije Temeljne formacija animatora Dubrovačke biskupije uslijedio drugi od četiri susreta koji se održao se od 9. do 11. prosinca u prostorijama Biskupijskog sjemeništa u Dubrovniku. Na njemu je sudjelovalo tridesetak mladih sa župa Dubrovačke biskupije te petnaestak animatora instruktora i specijalaca koji su jedanaestu generaciju animatora vodili kroz ovaj susret.

Glavna tema drugog vikenda je bila „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici”. Kroz interaktivne radionice mladi su otkrivali svoje mjesto i ulogu u zajednici.  Mladi su se kroz radionicu „Obitelj“ razmišljali o prvoj zajednici kojoj su pripali. Druga zajednica, a ujedno i druga tema, bila je Crkva kojoj su mladi pripali krštenjem, te su sudionici temeljne formacije kroz istoimenu radionicu razmišljali o toj zajednici, kako su oni živo kamenje Crkve koje povezuje ljubav. Kako bi što bolje pridonijeli toj zajednici mladi su kroz radionicu „Područje djelovanja animatora u zajednici“ upoznavali načine na koji oni mogu, na najbolji način s talentima koje imaju, pridonijeti zajednici.

Misna slavlja u subotu i nedjelju predvodio je don Ivo Markić, voditelj Ureda za mlade Dubrovačke biskupije. Povjerenik Markić se u propovijedi osvrnuo na pitanje poslanja i smisla onog čemu se osoba predaje i onog što čini te može li takva rutina koja se iznova ponavlja dovesti ljude do besmisla.

Postoje tri načina kako pristupiti takvim situacijama, a to je predvoditelj slavlja povezao s trećom adventskom nedjeljom koja u sebi nosi radost. Radost je ujedno i prvi način, ali ne ona trenutačna radost koja se osjeti jer je netko rekao šalu, već istinska radost u kojoj se osjeća mir. Čak i u trenutcima kada čovjek osjeća da ne spaja kraj s krajem i ništa mu ne ide za rukom i u tim situacijama biti sposoban stajati na obje noge na zemlji to je znak radosti, kazao je propovjednik.

Sljedeći, drugi način je strpljivost. Strpljivost koju bi mladi trebali imati i onda kada drugi od njih neprestano nešto očekuju i traže. Čineći svoje zadatke, obveze i zadaće sada se pripremamo za nešto daljnje, nešto što nas tek čeka, za osobno poslanje, naglasio je propovjednik.

I posljednji, treći način, je služenje. To služenje se vrši tako da se ide ususret onima s kojima se živi svaki dan, onima koji su tu blizu. Ogleda se i u tome da osoba prava učini ono što se može učiniti, a ne da čeka da je netko povuče za rukav i da ne očekuje da će netko drugi to napraviti. Kad budemo prvi ne čekajući da odgovornost bude na nekom drugom, takvo služenje rađa ljubavlju, ljubavlju koja sa sobom nosi strpljivost, kazao je povjerenik Markić.

Ovaj vikend je bio trening, prilika da upoznamo jedni druge, nastavio je, bili smo pozvani voljeti i ljubiti. Uzevši u obzir da ovaj vikend ne završava izlaskom kroz vrata Sjemeništa, već se produžuje i dalje, predvoditelj slavlja je pozvao mlade animatore da nastave širiti ono što su dobili, da to što su osjetili na Školi animatora, da to uđe u domove, obitelji, škole.

Temeljna formacija animatora održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Salezijanske obitelji, a mlade sljedeći vikend susret očekuje u veljači.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!