PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/0IMG_4389.JPG

OBJAVLJENO

  • 18.05.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3328 puta

PODIJELI

Bdijenje uoči Duhova u dubrovačkoj katedrali

U organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije u subotu 18. svibnja održano je u dubrovačkoj katedrali bdijenje uoči svetkovine Duhova (Pedesetnice) koje je započelo euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nastavljeno misnim slavljem. U programu su sudjelovali i duhovni pokreti, kao i molitvene zajednice s područja Grada.

Tijekom klanjanja čitani su različiti meditativni tekstovi, a klanjanje je animirao, kao i misno slavlje kasnije, Biskupijski zbor mladih pod vodstvom prof. Luce Čatić. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je tijekom klanjanja uputio molbu Gospodinu da ono što se dogodilo s učenicima na dan Pedesetnice, dogodi se i s okupljenima u katedrali i svim vjernicima Biskupije. Molio je za „svježu 'infuziju' Duha Svetoga“ kako bi nakon toga bili poslani na ulice Grada i bili djelotvorni svjedoci Njegove ljubavi. I drugi vjernici uputili su molitve Gospodinu, a između ostalog čitani su i tekstovi Blaise Pascala koji svjedoče o njegovom obraćenju i susretu sa živim Bogom, tj. kako je on to izrazio „Bogom Abrahama, Izaka i Jakova, a ne Bogom filozofa i znanstvenika“. Na kraju euharistijskog klanjanja biskup je prošao katedralom noseći Presveti Oltarski Sakrament i blagoslivljajući narod.

Nakon toga uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup. Održao je kratku propovijed u kojoj je kazao da Duh Božji djeluje u svakom na njegov način: „Bilo bi loše kada bi u svakome djelovao na isti način. To nas poziva na uvažavanje različitosti. Ne bilo u redu kada bi svakog pozivao da bude biskup. Gdje bi bila budućnost naše mjesne Crkve kada bi sve Duh Sveti potaknuo da budu redovnici i redovnice? No, zvanja nam trebaju, nećemo imati budućnost niti ako ne budemo imali zvanja, ona su posebno potrebna ovoj mjesnoj Crkvi.“ Zatim je biskup pozvao sve koji žele, i svećenika i laike, da otvoreni Duhu Svetom pristupe i kažu nekoliko riječi. Don Ivan Penava je kazao da je Duh Sveti bio prisutan kako u Starom zavjetu tako i u Novom. „I Crkva je rođena u Duhu. Dok je god Duh Božji u nama, bez grijeha smo.“, naglasio je. Don Marin Lučić je kazao da mi ne znamo uvijek što je dobro za nas, no da je potrebno otvoriti se Duhu Božjem koji će nas voditi: „Postoji strah koji nas koči, no Duh Božji je onaj koji nas usmjeruje na ono bitno, a to je 'jezik ljubavi' koji svi razumijemo.“ Vjernik laik Leonardo Bulić je kazao da Gospodin uvijek djeluje u životu svakog čovjeka. Govorio je o svom iskustvu kada nije živo istinski svoje kršćanstvo, te Božjem zahvatu: “Živio sam samo kako bih se ostvario u ovom svijetu. No Bog je uništavao moje planove. Bio sam ljut na Boga. Bio sam nadomak ostvarenja cilja, a nisam ga ostvario. Bog je tada providio u životu ljude koji su mi navijestili da je Bog ljubav, a ne onaj tko kažnjava.“ Kazao je: „Tražio sam istinu, no Istina je našla mene.“ Izrazio je svoju zahvalnost Gospodinu koji ga je doveo u Crkvu i dao mu mjesto gdje može primati vjeru.

Na kraju euharistijskog slavlja biskup je svima čestitao rođendan Crkve, blagdan Pedesetnice!

Short URL:



U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!